Ugnsbakade plommon är nog ett av de allra enklaste sätt att servera sensommarens frukt. Första tanken är kanske att servera dem som en enkel dessert - som här - men det är också vansinnigt gott till frukost. Som tillbehör till gröten eller yoghurten. Så har vi gjort med nektariner i sommar. Blir väldigt gott. Nu har vi inte längre plommon i vår trädgård men vi har vänner som delar med sig. Det kan man tänka på och särskilt denna sommar när många verkar ha rikliga skördar. Dela med dig. Säg till vänner och bekanta att de kan komma hem och plocka. Eller ta med till jobbet, fråga om köket på förskolan önskar frukt eller kanske närmaste gård eller stall. Ugnsbakade plommon Tillbaka till dessa kardemummadoftande plommonhalvor så. Den här gången blir det mer en beskrivning än ett detaljerat recept. Värm ugnen till 175 grader. Antalet plommon beror lite på storlek. De här var ganska små så jag tänkte 3-4 plommon per person. Börja med att skölja och dela plommonen. Ta bort kärnan. Lägg halvorna i en ugnsfast form. Ringla över antingen flytande honung eller lönnsirap. Sådär lite lagom beroende på hur sött du vill ha det. Sedan mortlade jag rejält med kardemumma och strödde över plommonen. Vill du ha mera bett kan du förslagsvis använda ingefära och kanel. Till sist strödde jag över lite flagad mandel. Det gör du precis som du vill. Något annat som är gott är att rosta riven kokos i torr panna och ha som tillbehör vid serveringen. Nu är det dags att ställa in formen och baka plommonen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tiden styrs lite av hur stora plommonen är, så håll koll mot slutet. Om du har plommonen till dessert passar det fint att servera med en klick grädde eller vaniljglass. Eller varför inte lite uppvispad crème fraîche som du smaksatt med vaniljpulver. Eller en fet yoghurt. Härligt med sensommarskörd av både plommon och luktärter! Mer Blomster&Bakverk För mer söt inspiration, klicka dig vidare till kategorin 'Dessert'. För ännu mer Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på både Facebook och Instagram.