Åh, nu har jag gjort en sån där fantastiskt god raw food-godsak igen! Helt klart i samma klass som Raw Hallon&Mandelbit och Nyttig brownie. Fräsch och lite syrlig smak och fritt från socker. Istället sötat med några dadlar och agave alternativt honung. Cheesecaken är också fri från både gluten, ägg och mejerivaror. Man kan antingen göra en stor form eller flera små, i muffinsformar. Har man silikonformar blir de nog snäppet snyggare också med mer markerade veck. Och gör man små, kan man ju ha dem i frysen och plocka fram närhelst det passar med något gott. Botten görs genom att mixa dadlar och nötter (pistage och mandel). Själva cheesecake-fyllningen består av cashewnötter, citronsaft, agave/honung, kokosolja och vaniljpulver. Som grädde på moset toppas det hela med hallon och chiafrön. Lätt att göra men tänk på att det är lite frystid mellan de olika momenten. Receptet då. Jo, jag googlade runt på olika sajter i världen, hittade flera smaskiga recept att prova men fastnade till sist för att börja med receptet här. Inte minst för att det var på svenska och alla mått redan var bekvämt uträknade. Det här behövs och så här gör man: Botten: 1,8 dl nötter (jag tog 1 dl ekologisk sötmandel och en knapp dl pistage) 0,6 dl ekologiska dadlar (5-6 stycken) 1 nypa havssalt Fyllning: 3 dl ekologiska cashewnötter 0,9 dl saft från en ekologisk citron 0,9 dl ekologisk agavesirap/honung 0,9 dl ekologisk kokosolja 1/2 msk ekologiskt vaniljpulver (det kan behövas en skvätt vatten i mixern) Topping: 100g ekologiska hallon (frysta går bra, tinas) 1 msk chiafrön Gör så här: Lägg nötter, dadlar och salt i en mixer. Blanda tills du har en någorlunda jämn smet/deg. Prova om du kan forma en bit till en boll. Då är den klar. Fördela blandningen i botten av 8 små formar eller en stor (om du gör en stor form ska du dubbla satsen, tror också på att klämma fast ett bakplåtspapper i form med löstagbar kant). Lägg nu alla ingredienser till fyllningen i mixern och blanda väl. Ha i lite vatten om det behövs (så lite som möjligt.) Häll blandningen ovanpå botten/bottnarna. Ställ det nu i frysen i ungefär en timme. Mixa sen hallonen till en puré. Häll i chiafrön och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över den frysta cheesecaken. Ställ tillbaks i frysen och förvara dem där. Ta fram cheesecaken 15-30 minuter innan servering, så den hinner mjukna lite. Strö gärna lite hackade pistagekärnor över härligheten och njut. Försvinnande gott!