Pumpabröd på pumpapuré blir inte bara ett saftigt och gott bröd, det blir också vackert när man ger brödet formen av just en pumpa. Med hjälp av några steksnören och en kanelstång skapar du detta vackra och goda bröd.Nu är brödet inte bara format som en pumpa utan innehåller också pumpa. Det är väldigt lätt att göra sin egen pumpapuré och här kan du läsa hur jag gör.Jag kryddar brödet med klassiska pumpakryddorna kanel, ingefära och kryddnejlika. En del har även i kryddpeppar och muskotnöt, men jag gillar denna mix. För extra gul nyans på brödet kan man ha i gurkmeja men det är inte nödvändigt. Torkad frukt i bröd är en vattendelare. Jag tycker själv att det blir gott med både torkade tranbär eller russin i brödet, men skippa det om du inte gillar det. Jag har bakat ett bröd av varje här på bilden och som du ser får brödet med torkade tranbär en lite annan struktur.Pumpabröd på pumpapuré1 bröd Ugn 250–225°5 g jäst175 g (1,75 dl) pumpapuré250 g (2,5 dl) kallt vatten60 g (1 dl) torkad frukt, t ex russin eller tranbär30 g (0,5 dl) solroskärnor30 g (0,5 dl) pumpakärnor15 g (1 msk) rapsolja 1,5 tsk salt1 tsk malen kanel0,5 tsk malen ingefära0,25 tsk malen kryddnejlikaev 1 tsk gurkmeja för gul färgca 480 g (8 dl) siktat dinkel eller vetesteksnören och kanelstångSmula jästen i en bunke. Tillsätt pumpapuré och vatten, vispa om. Rör ner torkad frukt, solros- och pumpakärnor, olja och kryddor. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen med en trägaffel tills den känns smidig och börjar lossa från kanterna men fortfarande sitter fast lite i botten. Beroende på hur lös pumpapurén är kan du behöva tillsätta bara lite mer mjöl. Eller om den är torr, så kan du behöva ha i lite mer vatten. Men degen ska vara lite kladdig, så ha inte i för mycket mjöl. Då är det bättre att arbeta in lite mjöl när degen arbetas ut. Täck skålen med bakduk och/eller plast och jäs i rumstemperatur i 10–12 timmar. Degen ska bli bubblig och mer än dubbelt så stor. Forma brödet som en pumpaKlipp till 6 st steksnören, ca 50 cm långa, och lägg dem i en liten skål. Ringla över lite olivolja. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Vänd om degen med en degskrapa och se till att den inte fastnar i underlaget. Arbeta samman degen med varsamma händer. Ta tag i degens ovankant, dra degen uppåt och vik över degen. Fortsätt och gör likadant runtom hela degen. Vänd så att skarven är nedåt och forma brödet mellan händerna genom att snurra degen så att ytan spänns.Dra av överflödig olja från snörena och lägg ut dem på bakbordet, som i form av ett hjul. Lyft upp brödet och lägg med skarven uppåt. Bind ihop ett snöre i taget, klipp av lösa ändar. Tänk på att degen ska jäsa, så knyt inte snörena för hårt. Vänd degen och lägg på bakplåtspapper, rätta till snörena om det behövs. Täck och låt jäsa i ytterligare 1–2 timmar. Använd jäskorg eller skål med mjölad bakduk om du vill få mera höjd på brödet.Grädda brödetStäll in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm till 250°. När brödet jäst klart, kan du pudra med mjöl eller pensla med vatten och dekorera med fröer. Snitta om du vill. Ta försiktigt ut grytan ur ugnen, tänk på att den är riktigt het. Ta tag i bakplåtspapperet och lyft över med brödet till grytan. Rätta till papperet lite och sätt på locket. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta försiktigt av locket, sänk värmen till 225° och grädda i ytterligare 15 minuter. Lyft ur brödet och låt svalna på galler. Pilla bort snörena när brödet svalnat. Klipp snörena på både ovan- och undersida. Dra i ändarna. Det kan fastna lite men går att lirka och dra igenom.Hoppas att jag inspirerat dig till att baka ett pumpabröd på pumpapuré och att det smakar!