Kringelbrödet är ett luftigt och gott bröd som får en härligt fin och god yta. Ett recept som följt med i en herrans massa år och dessutom fick en plats i min första bok Blomster & bakverk. Jag inser först nu att jag i alla år kallat det för kringelbrödet (är det ett ord ens?) men det är ju ingen kringla ... Gott är det hur som helst, så prova gärna kringelbrödet.Kringelbrödet4 bröd Ugn 250°25 g jäst500 g (5 dl) kallt vatten30 g (2 msk) olja1 tsk salt250 g (5 dl) rågsikt480 g (8 dl) siktat dinkel eller vetemjölSmula jästen i degskålen. Lös upp med vatten och tillsätt olja och salt. Blanda sen i det mesta av mjölet. Börja med rågsikten och ta sen det ljusa mjölet. Spara däremot ett par deciliter. Arbeta degen med maskin i några minuter eller kraftigt för hand. Tillsätt mer mjöl om du märker att degen är kladdig. Den ska släppa från kanterna. Låt jäsa i 1,5 timme under bakduk. Värm i god tid ugnen till 250°.Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dela i 4 lika stora delar. Rulla ut varje del till en smal längd, vrid den något och forma sen till en ring. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra ringarna med en kniv. Låt degen jäsa utan bakduk i ca 30–45 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter. Lyft därefter över bröden till ett galler och låt dem kallna utan bakduk.