Julens goda matbröd! Doften av nybakat bröd hör julen till. Här är mina bästa brödrecept för december. Vörtbröd med porter och julmust bakar jag alltid till jul sedan många år tillbaka. Älskar smaken och kryddorna. Mycket pomerans ska det vara. Det som gör brödet så gott är att använda både porter och julmust som degvätska. Det går såklart att använda bara julmust eller julmust och öl istället för porter. Smaken blir något annorlunda, men saftigt och gott. Mängden sirap kan du reglera beroende på hur sött du vill ha brödet. Musten är söt i sig, så en smaksak. Det här snabba vörtbrödet utan jäst rör du snabbt ihop och får nybakat bröd på knappt två timmar. Brödet görs med filmjölk och har den där goda karaktären som ett filmjölksbröd har. Jag blandar ner alla de goda kryddorna som smakar vört och så har jag i russin för att jag tycker det är så gott. Är du inte team russin, så är det bara att utesluta. Här ett vörtbröd som görs med vörtextrakt. Om du kommer över flytande vörtextrakt tycker jag att du ska baka detta goda bröd. Jag bakade brödet på rågmjöl och rågsikt och kryddade med pomerans, ingefära och kryddnejlika. Och ja, en näve russin fick också följa med. Filmjölkslimpa med mandel och frukt, ett lättbakat bröd med härlig sötma och lite tuggmotstånd. Passar riktigt bra till julens plockmat eller ostbrickan. Kringelbrödet är ett luftigt och gott bröd som får en härligt fin och god yta. Ett recept som följt med i en herrans massa år. Bakat på rågsikt och siktat dinkel (eller vete). Nattjäst bröd med smak av saffran och apelsin. Kan bakas ut antingen som frallor eller baguetter. Passar förstås lika bra till frukost som till en fisksoppa, en buffé eller ett glöggmingel.Tips!Bakar du glutenfritt så hittar du en samling glutenfria julbröd här.Ännu mera decembermys.Hela december fylls i år med recept, pyssel och inspiration. En del från arkivet och en del nybakat. Och så lite nytt julpyssel eller inspiration till dukning och julklappsinslagning. Hoppas att jag kan inspirera dig! Här kan du se alla inlägg med decembermys.Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida. Om du uppskattar mina recept och inlägg blir jag glad om du trycker på hjärtat eller stjärnorna (på inläggen med recept). Tack!