Dinkelfrallor med äpple och solroskärnor är ett härligt vardagsbröd med mycket fullkornskänsla. Frallorna blir saftiga av rivet äpple i degen och det går lika fint med riven morot om man hellre vill det. De går utmärkt att frysa och är ett sådant där bra portionsbröd man kan ta fram som tinar ganska så snabbt. De här frallorna är bakade på enbart fullkornsdinkel så det blir ett grovt bröd. Med andra ord, ett matigt bröd så där som jag tycker om det. Dinkelfrallor med äpple 20 st Ugnsvärme 225° 25 g jäst 5 dl ljummet vatten 2-3 tsk salt 1 msk sirap eller honung 1 msk olja 0,5 dl solroskärnor + extra till dekoration 2 små rivna äpplen 1,2-1,5 liter dinkel fullkorn Smula jästen i en stor bunke och tillsätt ljummet vatten. Blanda ner salt, sirap, olja och solroskärnor. Riv äpple grovt och rör ner. Tillsätt nu mjölet, börja med ungefär hälften och sedan bara lite i taget. Degen ska bli smidig och släppa från kanterna. Täck bunken och låt jäsa i ca 40 minuter. Mjöla ett bakbord lätt och häll ut degen. Knåda den lätt och forma till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och rulla till frallor. Lägg på bakpappersklädd plåt och täck sedan med handduk och jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen på 225° så att den blir varm under tiden frallorna jäser. När de jäst klart kan du pensla eller spraya frallorna med vatten. Strö på lite solroskärnor. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. I vanlig ordning är alla ugnar olika så ha koll på bröden. Frallorna går utmärkt att frysa. Ännu mera dinkel Om du vill ha ännu mer inspiration till att baka med dinkel kan jag rekommendera mina dinkelbaguetter, kalljästa frallor på dinkelmjöl eller varför inte en vansinnigt god mjuk pepparkaka med lingon. Det smakar lika gott året om. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.