Jag har samlat mina bästa recept med rabarber till dig som funderar på hur du ska ta tillvara all rabarber. Jag skördar rabarber från tidig vår till sen sommar och det är nog den vårprimör som jag längtar efter allra mest. Ni vet, de där första späda stjälkarna som blir till en god paj eller kaka. Så njutbart!En rabarberplanta kan ge väldigt mycket skörd och det är väl inte en helt ovanlig syn i grannskapet med stora rabarberbestånd som står orörda. När jag inte mäktat med att skörda har jag lagt ut ett inlägg till mina facebookvänner att de gärna får komma och hämta. Mycket bättre att glädja andra än att bara låta den förgås. Jag tänker också att ett fång rabarber kan bli lika uppskattat som en blomsterbukett. Kanske särskilt till den som bor i lägenhet. Hemgjord saft eller marmelad är också ett gott sätt att dela med sig. Jag brukar göra fina och personliga etiketter och knyta runt flaska eller konserveringsburk.På bilden överst syns både saft och marmelad, här hittar du receptet på rabarbersaft och här på rabarber- och citronmarmelad. Odla rabarberVi har två stora plantor i vår trädgård. Jag kan verkligen inte säga att vi gör något särskilt, utan plantorna sköter sig helt själva. Har de tur får de en giva kompost eller kogödsel. Här kommer några korta fakta:Rabarber är en lättodlad och flerårig grönsak. I säsong maj-augusti (ibland längre).Det är stjälkarna som är ätbara. Bladen innehåller höga halter av oxalsyra. Små barn ska inte äta rabarber. Vuxna med anlag för njursten ska vara försiktiga.En etablerad planta kan du skörda ända in i september så länge stjälkarna är fina. Resten kan du låta vara så att näringen går tillbaka till plantan. Jag har lärt mig att man alltid ska lämna ett par stjälkar. Likaså att blomstänglar ska tas bort.När jag skördar vickar jag lite på rabarberstjälkarna och drar dem sedan rätt upp tills det säger plopp. Det är bättre än att skära av stjälkarna. Då kan plantan drabbas av angrepp.GlasrabarberJag brukar slänga en stor svart hink över ena rabarberplantan. Det kallas för glasrabarber, när man täcker en del av plantan så att solljuset inte når igenom. Stjälkarna blir mjälla, tillagas snabbare och behöver inte lika mycket socker. De innehåller heller inte så mycket oxalsyra. Men det är krävande för plantan så låt den växa som vanligt nästa säsong.Frys in rabarberJag brukar alltid frysa in några påsar med rabarber. Jag skär stjälkarna i centimeterstora bitar och packar om 5 dl eller 1 liter i fryspåsar. Inget socker. Håller fint till våren när det är dags att skörda på nytt. Och en nygräddad rabarberpaj mitt i vintern smakar hur gott som helst!I mina böcker Baka & ta tillvara och Blomster & bakverk bjuder jag på flera recept med rabarber. Bland annat blomsterbullar med vaniljkräm & rabarberkompott, mascarponeglass med rabarber, moussetårta med rabarber & jordgubbar, rabarbertårta med maräng, kompott & bavaroise, rågfrallor med rabarber & rosmarin, rabarberpaj med havrekolatäcke, rabarbersirap och mazarin med rabarbercheesecake.Några av recepten finns också på bloggen. Här nedan har jag samlat nästan alla recept med rabarber som finns på blomsterochbakverk.se Ett par till hittar du om du skriver 'rabarber' i sökrutan högst upp. Jag hoppas att det ska smaka!Rabarber i kräm och dryck Rabarberkräm, något av det godaste jag vet. Jag äter gärna kräm till lunch en varm sommardag. Oväntat gott blir det att göra sin egen rabarberlikör. Enkelt är det också. Gör iordning den redan nu, för sen ska den stå några veckor innan den är färdig att avsmakas. Här kan du läsa mer.Receptet på rabarbersaft finns alltså här.Rabarber i mjuka kakor och småkakor Den godaste rabarberkaka jag vet är farmor Ingrids rabarberkaka. Receptet finns med i min första bok Blomster & bakverk och jag har även delat med mig av det här. Rabarbergrottor fyller jag med rabarberkompott och kardemumma. Rabarberkompotten i grottorna kokar jag i omgångar här hemma. Den är inte så söt och förgyller både småkakor, frukostens yoghurt eller sommarkvällens dessert. Kokoskakor med rabarber är en god liten kaka med smak av sommar. Kokosen rostar jag för extra smak. Båda kakorna är glutenfria. Rabarberkaka på dinkel- och mandelmjöl, en ljuvlig kaka som jag gärna serverar med en klick vispgrädde. Rabarbermuffins med kardemumma, det här är gott vill jag lova. Och glutenfritt. Rabarberkladdkaka med vit choklad smakar sött och gott och blir lagom kladdigt. Kan bakas både med och utan gluten. Ett tips till är att baka den härliga kastrullkakan som görs i liten långpanna och räcker till många. Receptet finns med i sommarens kapitel i Baka & ta tillvara där jag bakar den med röda vinbär. Det blir precis lika gott att göra den med rabarber. Jag tar samma mängd, vänder bitarna i lite potatismjöl och låter stå medan jag gör smeten. Och så blir det gott att blanda ner någon tesked nystött kardemumma tillsammans med vaniljen.Jag bjöd på kakan när jag besökte Nyhetsmorgon senast och ni ser den till höger i bild. Receptet finns här på köket.seRabarber i kall och glassig form En ljuvlig dessert är denna vaniljparfait med rabarberkompott och maräng, här finns recept. En frisk och syrlig rabarbersorbet utan mejeriprodukter som dessutom kan göras både med och utan vitt socker.Rabarber i maten Jag avslutar med ett gammalt inlägg, en somrig sallad med rostad rabarber, sparris och getost. Hoppas att jag inspirerat dig till att ta tillvara rabarbern på flera sätt.Ännu mera Blomster&BakverkÄnnu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.