Rödbetskaka med rosa frosting är en härlig kaka att ställa fram på fikabordet. Just ordet rödbetskaka kan framkalla en liten rynka av tvivel på näsan, men det är inte konstigare än att baka en morotskaka.Minns så väl när jag åt morotskaka för första gången i början av nittiotalet. Skrev ner receptet i min receptbok och det har inte funnits någon anledning att baka efter något annat. Här har jag dock bakat den med rödbeta istället och tillsatt lite krossad ananas. Saftigt, smakrikt och inte alltför sött. Frostingen färgas med rödbetsjuice och vem blir inte glad av rosa frosting!Den här kakan kan dessutom bakas både med och utan gluten, se anvisning i receptet. Och såklart att du kan ta morot istället för rödbeta.Rödbetskaka med rosa frostingSom en morotskaka men här bakad med rödbeta istället. Saftigt, smakrikt och inte alltför sött. Frostingen färgas med rödbetsjuice och vem blir inte glad av rosa frosting!8–10 bitar Form Ø 20 cmUgn 175°ca 150 g (3 dl) fint rivna rödbetor, krama ur 1 msk saft till frostingen40 g (0,5 dl) brun farin, den blöta, inte strö2 tsk malen kanel1 tsk hel kardemumma, nystött150 g (2,5 dl) vetemjöl1 tsk bakpulver1 tsk bikarbonatett kryddmått salt2 ägg130 g (1,5 dl) strösocker140 g (1,5 dl) krossad ananas, väl avrunnen90 g (1 dl) neutral olja, raps eller solrosFÖR GLUTENFRITT ersätt vetemjölet med 75 g (1,5 dl) havremjöl + 80 g (1,5 dl) maizena + 1 msk finmalda psylliumfrön (fiberhusk)100 g smör, rumsvarmt120 g (2 dl) florsockerca 1 msk saft från rivna rödbetorna2 tsk vaniljsocker200 g färskost, kylskåpskallRödbetskakaVärm ugnen till 175°. Smöra och mjöla formen eller klä med bakplåtspapper. Låt ananasen rinna av i en sil. Skala och riv rödbetorna fint (engångshandskar är till hjälp om du vill slippa röda händer). Se till att krama ur och ställa undan 1 msk saft till frostingen. Lägg rödbetorna i en skål med farinsocker och kryddor, ställ åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt noga i en bunke.Vispa ägg och socker några minuter med elvisp så det blir vitt och poröst. Vänd försiktigt ner rödbetor och ananas. Sikta ner mjölblandningen, lite i taget, och vänd om med slickepott. Tillsätt oljan och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30–35 minuter. Känn med provsticka att kakan är helt torr, då är den färdig. Låt kallna helt innan du lägger på frostingen.FrostingVispa rumsvarmt smör i 2–3 minuter tills det blir vitt. Tillsätt florsocker, rödbetssaft och vanilj. Vispa i någon minut till. Lägg i den kylskåpskalla färskosten och vispa bara precis tills frostingen blir mer fast och stabil (färskosten ska inte övervispas, då blir den lös). Bred ut eller spritsa frostingen på kakan. Frostingen kan behöva en stund i kylen för att sätta sig. Den är mer lättarbetad när den är mjuk, så ta fram i god tid om du förvarat den i kylen en längre stund. Provspritsa på ett fat för att se hur den känns.Ännu mera Blomster&BakverkÄnnu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Mina böcker finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.