En som ofta inspirerar mig med vackra godsaker är danska chokladbloggaren och kokboksförfattaren Maja Vase, både på instagram och blogg. När min dotter och jag letade inspiration till påsktårta föll vi pladask för denna 'Passionsfrugtmoussekage med skyr, lakrids och hvid chokolade'. Tårtan är väldigt lätt att göra även om det är ett par olika steg som kräver lite väntetid emellan. Nu föll det sig så att vi gjorde tårtan samma dag men den går säkerligen utmärkt att göra dagen innan. Om inte annat både själva kakan och moussen för att sedan lägga på täcket samma dag (i god tid dock, så det hinner stelna). Sedan är det bara det roliga kvar, att dekorera. Vi valde att använda oss av ätbara blommor i form av krysantemum och penséer tillsammans med hackade pistagekärnor och lakritsägg. Något som är fint när man använder passionsfrukt och får en massa fruktkött över efter att ha silat fram purén är att använda de svarta kärnorna och dekorera med. Man kan både skriva, forma mönster eller som här, bara lägga dem på rad som ett komplement till övrig dekoration. Lite pilligt är det och det kan vara bra att ha en pincett till hands. För att hjälpa er har jag valt att översätta Majas fantastiska recept för det här är verkligen en både vacker och god tårta som passar året om men kanske allra härligast att ställa fram på bordet nu under våren. Moussen är riktigt lätt och bryter fint med sin syrlighet till blondie-bottnen som jag trodde skulle smaka ännu sötare än vad den gjorde. En tårta helt i min smak (även om den innehåller både gluten och mjölkprotein). Passionsfruktmoussetårta 8 bitar, 18-20 cm Ø Blondiebotten: 100 g smör 100 g Ivoire fra Valrhona eller annan vit choklad av god kvalitet 1 1/2 ägg 75 g socker 1 tsk lakritspulver (jag använde detta) 50 g vetemjöl 1 knivsudd salt Passionsfruktmousse: 200 g passionsfruktsaft (med kärnor), ca 10-15 passionsfrukter 30 g florsocker 1 vaniljstång 1-2 msk nypressad citronsaft 3 st gelatinblad 120 ml vispgrädde 120 g skyr (vi hittade bara och använde vaniljskyr, men tänker att kvarg bör gå precis lika bra) Passionsfruktgelé: 100 g passionsfruktsaft (med kärnor), ca 5-10 passionsfrukter 15 g florsocker 1 st gelatinblad Dekoration: Till exempel blommor, pistagenötter, frystorkade bär, choklad, passionsfruktkärnor. Blondiebotten: Gör iordning en form med löstagbar botten (18-20 cm i diameter) genom att fästa ett bakplåtspapper i botten (du behöver inte smörja formen). Smält smör och vit choklad i en skål över vattenbad. Vispa ihop ägg, socker och lakritspulver och rör sedan ner chokladblandningen. Tillsätt mjöl och salt och rör om. Häll smeten i formen och grädda botten i 180 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna helt medan du gör moussen. Passionsfruktmousse: Dela passionsfrukterna, gröp ur både saft och kärnor i en kastrull och låt det koka upp. Ta av kastrullen från värmen och sila. Tryck med baksidan av en sked genom silen så att du får ut så mycket saft som möjligt. Spara kärnorna och fruktmassan och lägg dem i frukostyoghurten eller smoothien. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Blanda samman passionsfruktsaft, florsocker, frö från vaniljstång och citronsaft i kastrullen. Värm på svag värme. Krama ur gelatinbladen och lägg dem ett och ett i kastrullen och rör om tills de lösts upp. Häll upp passionsfruktpurén i en liten skål och ställ i kylen en liten stund. Vispa under tiden grädden löst, tillsätt skyr och vispa lite till (grädden får inte vispas för hårt). Vänd ner den avkylda passionsfruktpurén och häll moussen ovanpå blondiebotten. Ställ i kylen att stelna 2-3 timmar. Passionsfruktgelé: Dela passionsfrukterna, gröp ur både saft och kärnor i en kastrull och låt det koka upp. Ta av kastrullen från värmen och sila. Tryck med baksidan av en sked genom silen så att du får ut så mycket saft som möjligt. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Häll tillbaka passionsfruktsaften i kastrullen och tillsätt florsocker. Värm på svag värme. Krama ur gelatinbladet och lägg i kastrullen och rör om tills det lösts upp. Häll upp passionsfruktpurén i en liten skål och ställ i kylen en liten stund. Fördela sedan purén i ett tunt lager över moussetårtan. Vicka formen lite fram och tillbaka. Ställ in i kylen att stelna ett par timmar. Till sist skär du försiktigt runt formen och lossar den färdiga tårtan från formen. Dra loss bakplåtspapperet från botten och placera tårtan på ett fat. Dekorera nu enligt tycke och smak och sedan är det klart för servering. Vackert och gott! ♥