Till Fars dag, som i år sammanföll med chokladens dag, bakade jag en no bake chokladcheesecake som smakade gudomligt gott. Ni är många som frågat efter receptet. Det är bara det att jag var ju inte helt nöjd. Ville ha en fin hög tårta, men chokladkrämen blev rätt mäktig så tårtan fick avnjutas i tunna skivor. Jag menar inte att uppgiften var jobbig (och med tanke på familjens nöjda utrop så var det då inget fel på smaken) men ni vet hur det är när man sett något framför sig. Hursomhelst. Nu har jag bestämt mig för att släppa det där. Allt måste inte vara perfekt. Jag har lagat en del recept genom åren som inte varit helt korrekta och då justerar man ju. Så om jag istället berättar för er vad jag tror kan bli bättre med mitt recept så är jag övertygad om att ni löser det. Om ni gör en ändring som blir riktigt bra, lämna gärna en kommentar och tipsa mig så skapar vi en ännu bättre chokladdröm tillsammans. Ja, kanske lite högtravande men vad sjutton. Det ska ju bli både gott och vackert! Tankar & tips Tårtan blev väldigt fin och det kändes verkligen som att ställa fram en chokladig dröm på bordet. Denna är bakad i en form på 18 cm Ø och med tanke på halten av mäktighet fick den alltså avnjutas i tunna skivor vilket lätt gav 10-12 bitar. Men mitt tips är alltså att ni använder en större form, minst 24 cm skulle jag säga. Den kommer bli lika fin ändå. Möjligt att ni får justera mängden digestivekex och smör till botten beroende på formens storlek. Det gör också gott med en rejäl botten som kontrast till det chokladiga. Läs igenom receptet noga. Tänk på att flera ingredienser ska vara rumsvarma och behöver stå framme på bänken ett par timmar. Vad gäller chokladen så köpte jag hem den som finns på bakhyllan. Den är mörk men jag köpte i två olika halter, då jag tänkte att botten (70%) skulle vara mer bitter och ganachen (55%) lite mera söt. Det enda var att man ju inte såg någon skillnad på lagren då båda fick samma färg. Det spelar kanske ingen roll men det hade varit fint med ett märkbart täcke av ganache tänker jag. Det som är bra med tårtan är att man inte behöver någon ugn. Tänk bara på att fyllningen behöver stå i kylen i minst 6 timmar men gärna över natt. En toppenbra tårta att göra dagen innan kalaset alltså och bara toppa med ganachen och låta den få tid att stelna tills det är dags för servering. No bake chokladcheesecake Form med löstagbar botten, minst 24 cm Ø Botten: 200 g digestivekex 75 g smör Smält smöret. Krossa kexen, i mortel eller i matberedare. Blanda ner det smälta smöret i smulorna och rör ihop till en massa. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten. Packa ihop den, jag brukar trycka och dra med baksidan av en sked. Spänn gärna fast ett bakplåtspapper i botten. Fodra även sidorna med bakplåtspapper om du vill. Smöra lite lätt först så fastnar papperet. Min form lossar lätt så jag hade inget papper på sidorna. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen. Fyllning: 400 g mörk choklad (70%), grovt hackad 1,5 tsk espressopulver (2 msk snabbkaffe funkar också) 600 g cream cheese, rumsvarm 150 g (1,5 dl) strösocker 50 g (drygt 0,5 dl) farinsocker 1 msk kakao 200 g (2 dl) vispgrädde, rumsvarmt 1 tsk vaniljextrakt Börja med att hacka chokladen grovt. Fyll en medelstor kastrull med vatten till en tredjedel. Koka upp och sänk till medelvärme. Placera en stor skål ovanpå (som inte får nudda vid vattnet) och lägg den hackade chokladen i skålen. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Dra undan kastrullen från värmen men låt skålen stå kvar en liten stund. Rör till sist ner espressopulvret så det fördelas jämnt. Ställ nu skålen åt sidan. Tänk på att det blir varmt när du lyfter undan skålen. Ta fram en matberedare och mixa färskosten tills den är helt slät, typ 2 minuter. Du kan behöva stanna maskinen och skrapa ner ost från kanterna. Tillsätt nu socker och kakao. Mixa samman. Till sist har du i vispgrädde och vanilj men kör bara precis till det blandats, en 20 sekunder. Nu tar du fram den smälta chokladen och vänder ner den med en slickepott. Vänd om tills allt blandats jämnt och fint. Ta fram formen från kylen och häll i fyllningen. Jämna till. Täck och låt stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natt. Ganache: 200 g ljus choklad, finhackad 300 g (3 dl) vispgrädde 50 g smör, rumsvarmt i bitar 1 tsk espressopulver Börja med att finhacka chokladen och lägg i en skål. Häll grädden i en liten kastrull och sätt på plattan. Ta av grädden precis innan den börjar koka. Häll nu hälften av grädden över chokladen i skålen och låt stå i 2 minuter. Vispa sedan ihop det. Tillsätt resten av grädden, lite i taget medan du vispar. Vispa ganachen tills den är mjuk och glansig. Tillsätt nu smöret i bitar, rör om med en slickepott tills allt smör arbetats in. Till sist har du i espressopulvret och arbetar snabbt in det. Ganachen kan behöva stå ett par minuter och tjockna. Om du vill dekorera med spritsad ganache tar du undan lite i en spritspåse nu. Resten häller du över den kalla fyllningen i formen. Ställ i kyl tills det stelnat, det tar ca 1 timme. Dekoration: I vanlig ordning, gå efter ditt egna kreativa sinne. Då tårtan innehåller både choklad och kaffe valde jag att dekorera med chokladdoppade kaffebönor. tog undan lite grann av ganachen och spritsade med och pudrade över kakao. Ta en liten tesil till hjälp så går det utmärkt. Hyvlad choklad hade också varit vackert. Något som jag tror skulle vara gott till denna tårta är något lite syrligt och fräscht. I sommartid klasar med röda vinbär eller friska hallon. Det skulle bryta av fint till chokladen. Kanske att det även skulle passa med en klick lättvispad grädde. Jo, jag köpte hem tulpaner till Fars Dag men bara för att jag älskar tulpaner och för att de var svenskodlade. I vanliga fall brukar jag vänta till julens tulpaner men dessa till lågt pris gick bara inte att motstå. Titta efter märkningen på tulpanknippena, det ska stå Svenskt sigill eller Från Sverige. Då ska det garanterat vara producerat utifrån givna regler, med ansvar och kvalitet. Växthusen drivs med fossilfritt bränsle och tulpanerna har inte färdats långt. Och visst vill man ha både kvalitet och hållbarhet även i vasen. Det var det. Hoppas nu att tårtan ska smaka för er som ger er på denna no bake chokladcheesecake. Ännu mera Blomster&Bakverk För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.