Mjuk pepparkaka med dinkel och lingon, detta blev något av det godaste jag bakat i adventstid. Utgick från vårt klassiska recept på mjuk pepparkaka men anpassade det till diverse önskemål. Och familjen gav högsta betyg. Underbart! Som så många andra är jag känslig mot både gluten och mjölkprotein men vissa saker går bra. Smör går t ex utmärkt att använda men när det gäller matgrädde eller creme fraiche använder jag gärna havrebaserat sådant. Bakar helst naturligt glutenfritt men råg kan gå bra och som jag skrev här har jag insett att även dinkel går fint. Så jag ville ta fram ett recept baserat på mina högst personliga preferenser. Det går att modifiera och jag bjuder på några fler förslag längre ned. För visst vill du baka en mjuk pepparkaka till advent. Smeten ska dessutom bara röras ihop, så lätt som en plätt! Den fina bakformen har min dotter fyndat på loppis. Det söta lilla kakfatet i vitt porslin hittade jag längst in på en loppishylla för en tia. Från inspiratören Mette Blomsterbergs serie. Nöjd mor och dotter. Hoppas nu att denna mjuka pepparkaka ska smaka! Kakan är äggfri och kan enkelt göras både laktosfri eller helt mjölkfri. Mjuk pepparkaka med dinkel & lingon Ugn 175° 180 g (3 dl) siktat dinkel, eller vetemjöl125 g (1,5 dl) socker1 msk kanel1 tsk malen ingefära1,5 tsk hel kardemumma, nystött1 tsk malda nejlikor1 tsk bikarbonat100 g smör, smält200 g (2 dl) växtbaserad matgrädde70 g (0,5 dl) äkta lönnsirap, eller vanlig sirap60 g (0,5 dl) rårörda lingon Dekoration 60 g (1 dl) florsocker0,5 -1 msk vattenfrysta lingon Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. Smält smöret på svag värme, dra åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smält smör, grädde, lönnsirap och lingon . Rör om med en slev eller slickepott tills allt blandats väl. Se till att få med mjölet i botten också. Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 40-45 minuter, känn med provsticka att den är genomgräddad. Låt stå i 10 minuter och vänd sedan upp kakan på bakplåtspappersklädd skärbräda. Kakan är så saftig och därmed lite skör till en början så ställ den på något stabilt (inte ett galler). Låt formen vara kvar i någon dryg halvtimme, lyft bort och låt sen kakan kallna helt. Om du vill dekorera kakan kan du röra ihop en glasyr på florsocker och vatten och lägga på några lingon. Enkelt och vackert! Läs också tipsen här nedanför! Har köpt hem hyacinter till advent och fyllt de loppisfyndade hyacintglasen, så fint! Mjuk pepparkaka, några tips Smör använder jag vanligt, men det går fint att använda både laktosfritt eller växtbaserat. Jag använder en havrebaserad matlagningsgrädde med en fetthalt på 13% . Om du hellre vill göra kakan med mjölkprodukter, ta hälften grädde och hälften mjölk. Jag bakar gärna med äkta lönnsirap istället för vanlig sirap, en smaksak. Använd helst rårörda lingon och inte en alltför söt lingonsylt. Du kan också istället för sylt ta frysta lingon och vända runt i smeten det sista du gör. Då skulle jag använda 1 dl. Kakan kommer bli lite mera syrlig. Ännu mera pepparkaka! Om du tycker om pepparkaka och vill inspireras ännu mer är det bara att skriva ordet pepparkaka i sökrutan högst upp. Här finns sedan tidigare både tips på hur du enkelt gör din egen pepparkakskrydda, recept på fröknäcke med smak av pepparkaka, glutenfria muffins med smak av pepparkaka och lingon. Med mera. För att inte tala om den magiska småkakan, pepparkaksgrottor med lingon. Ännu mera Blomster&Bakverk Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.