Om ni firar midsommar så som vi gör med goda vänner så innehåller dagen midsommarmat av olika slag. Vi börjar dagen med sill-lunch för att fortsätta med kaffe och tårta vid midsommarstången följt av någon form av femkamp och till sist så läggs något gott på grillen. Och så dessert på det.Motivet Jordgubbar & rosa fläder här ovan är ett av årstidsmotiven från min nya bok. Motivet går också att beställa som fine art print (format 30x40 finns på lager) och kort med kuvert. Se fler bilder här.Midsommarmat, salt och söt inspirationHär kommer tips på midsommarmat som jag hoppas kan inspirera dig, inte bara till midsommar utan hela sommaren lång. Tilltugg, plockmat, inslag på buffé, middagsmat och tårtor. Från salt till sött. TilltuggEtt av sommarens godaste tilltugg - tunnbrödsticks. Så enkla och så goda. Med hjälp av en påse tunnbröd från affären blir det ett så uppskattat tilltugg. Något annat som alltid smakar är skagenröra. Den här varianten är så god, så god. Kan bli ett tillbehör på buffén eller en egen sommarmiddag. Färskpotatis med tillbehör som plockmat. Alltså, det blir nog inte så mycket mer midsommar än detta. Midsommarmat till plock & bufféTårta är alltid uppskattat och det behöver inte alltid vara av söt karaktär. Osttårta passar fint både att ställa fram på buffébordet eller att servera som förrätt. En krämig ostfyllning på salt och spröd kexbotten brukar alltid uppskattas. Färskpotatis är ett måste till midsommar, men om du vill göra en god potatissallad vill jag tipsa om denna saltbakade potatis som blir så god. Perfekt till sommarens middagar. MidsommartårtorNu till det söta. Midsommar är verkligen jordgubbar för mig och en tårta hör också dagen till. Först ut är en mazarinkaka som toppas med en mascarponekräm. Så god! Det här är en klassiker som jag bakat så många gånger och som alltid gör succé, jordgubbsmoussetårta på kladdkakebotten. En lite mer gräddig mousse. Min moussetårta med rabarber och jordgubbar, som jag bjöd på när jag senast gästade TV4 Nyhetsmorgon. Det här var förresten tårtan jag bjöd våra vänner på ifjol på midsommarafton. Den blev så god och uppskattad att den fick bli ett av recepten i nya boken Baka & ta tillvara. Bilden är förresten tagen i Ewas och Johans trädgård och maken agerar grässtråhållare i förgrunden. Gästerna sitter på altanen och väntar på att få smaka. Så kan en bild också bli till. Ett härligt minne!Det finns såklart ännu mer att tipsa om inför midsommar, men jag nöjer mig med detta urval och sen är det bara att ni fortsätter att botanisera här bland mina blomster och bakverk.Ännu mera Blomster&Bakverk.Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.