Mazarintårta med flädercheesecake, så ljuvligt god! Det blev en fullträff att lägga cheesecakesmet ovanpå min mazarinbotten. När jag bakade tårtan första gången blommade rosa flädern och då kändes det givet att dekorera med blommorna och smaksätta med fjolårets rosa flädersaft. Du kan förstås smaka av med den saft du har hemma, eller utesluta saften helt.Tårtan med saftig mazarinbotten och cheesecakefyllning blir rätt mäktig och räcker till många. Den kan göras både med och utan gluten. Cheesecakesmeten görs utan gelatin och behöver därför tid att sätta sig ordentligt, så tårtan ska allra helst göras minst en dag före servering. Om du bakar tårtan när det inte är bärsäsong kan du istället täcka den med ett lager flädergelé. Här har jag dekorerat med ätbara blommor (penséer och oxalis) och citronmeliss.Mazarintårta med flädercheesecakeForm Ø 24-26 cm, löstagbar kant12-15 generösa bitarUgn 175°Mazarinbotten400 g mandelmassa175 g rumsvarmt smör3 ägg50 g (1 dl) mandelmjöl eller 45 g (0,75 dl) vetemjöl1 tsk kardemummakärnor, nystöttaFyllning200 g vit choklad, grovhackad600 g färskost200 g (2 dl) vispgrädde50-100 g (0,5-1 dl) koncentrerad flädersaft60 g (1 dl) florsocker1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker1 citron eller lime, finrivet skalFlädergelé3 gelatinblad200 g (2 dl) flädersaft, koncentrerad eller flädersirap100 g (1 dl) vattenBottenSätt på ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Klipp bort överflödigt papper. Om du har en form som behöver smöras och bröas, använd samma mjöl som i smeten.Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med rumsvarma smöret på låg hastighet. Om du tar degkrokarna på elvispen blir det en fin konsistens. Tillsätt därefter äggen, ett i taget, och vispa in. Vänd ner mjöl och kardemumma. Nu ska smeten inte arbetas för mycket utan bara precis blandas samman. Häll i formen. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt sedan kallna.För snygga kanter på färdiga kakan kan du behöva dra lätt med en kniv runtom kanten. Lossa formen när botten kallnat och spänn sen fast tårtplast eller remsor av bakplåtspapper runt insidan av formen.FyllningenChokladen ska smältas över vattenbad på låg värme. Hacka chokladen och lägg i en glasskål som tål värme. Koka upp en liten kastrull med vatten i botten. Sänk värmen och ställ skålen med choklad ovanpå (skålen får inte nudda vattnet). Rör om tills all choklad smält och lyft av skålen. Ställ därefter åt sidan att svalna.Vispa färskost och grädde så att det blir krämigt (inte för länge). Rör sedan i saften lite i taget. Tillsätt chokladen under vispning på låg fart. Sikta i florsockret och tillsätt därefter vanilj och citron- eller limeskal. Vänd samman allt med en slickepott. Bred ut smeten på den kalla botten. Jämna till och ställ i kyl att stelna.Tårtan behöver göras dagen innan och det är för att smeten ska ha tid att sätta sig ordentligt. Dekorera med bär och blomster. Eller täck med en flädergelé.FlädergeléLåt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 min. Värm saft och vatten i liten kastrull på medelvärme. Krama ur gelatinbladen och lägg ett i taget i kastrullen att smälta. Häll gelén i en skål för att kallna och rör om någon gång då och då.Somrigt och smakfullt. Men andra ord, en tårta som jag kommer att baka flera gånger.Ännu mera mazarinOm du tycker om mazarin vill jag tipsa dig om denna jordgubbsmazarin med rabarber och kika därefter in på denna variant på mazarintårta.Ännu mera Blomster&BakverkFör ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.