Mazarindagen ser jag att det står i almanackan den 13 mars, så jag passar på att uppmärksamma den godaste av klassiker redan idag. Det finns en del varianter på mazarin eller mazarinkaka här på Blomster & Bakverk som jag så gärna tipsar om på nytt. Dessutom är många av dem naturligt glutenfria. Den klassiska mazarinen är ett mördegsskal som man fyller med en mandelmassesmet och till sist toppar med ett täcke vit glasyr. Det är ett omtyckt bakverk som genom åren varierats med en mängd olika smaker. Jag tillhör skaran som uppskattar mazarinen mer och mer för varje år. Både som kondisbit men även i stort format. Mazarindagen. Eller dagarna. Både 10 januari och 13 mars anges som mazarinens dag, så det verkar råda lite delade meningar om när vi ska fira godbiten. Jag som i allmänhet är något skeptisk till alla dessa temadagar tänker ändå att denna klassiker förtjänar en plats i rampljuset flera gånger om. Mazarindagen i all ära men dessa bakverk kan man njuta av många dagar om året. Det här är mazariner på ett lite annat sätt. Jag tog fram en enkel glutenfri variant på mazarin med bara lite socker. Jag gillar skarpt att göra mazariner i stor form, som kaka eller tårta. Här är min mazarinkaka med kardemumma och blåbär. Mazarintårta med flädercheesecake, en mazarintårta som toppas med en cheesecakesmet som smaksätts med flädersaft. Så gott! Den klassiska mazarinen. Jag hade lite glömt hur lång tid den tar att göra, men himmel så gott det blir. Helt klart värt det, recept finns här: Mazariner på klassiskt vis. Jag blev väldigt förtjust i denna Apelsinmazarin. Gott och enkelt bakverk (glutenfritt) som dessutom går snabbt att göra. En mazarintårta med mascarponekräm och jordgubbar. En saftig och lite tung mandelkaka med en len kräm på både mascarpone och vispgrädde. För många år sen bakade jag denna somriga kaka, Roy Fares mazarinkaka med täcke av lenaste vaniljkräm. Tog slut i ett nafs. Det här är ett recept som du kan bokmärka och plocka fram igen när första rabarbern kikar fram, jordgubbsmazarin med rabarber. Hoppas nu att du fått lite inspiration till att baka mazariner i olika format. Ett riktigt gott bakverk som passar alla dagar.