<div style="text-align: justify;">Lussekatter är ett måste till jul och inte minst nu till luciadagen. Äntligen kan jag baka riktigt goda sådana som är helt utan gluten och dessutom naturligt glutenfria. Receptet kommer från boken <a href="https://www.adlibris.com/se/bok/baka-glutenfritt---matbrod-kakor-tartor-och-desserter-9789155261917" target="_blank" rel="noopener">'Baka glutenfritt'</a> som jag skrivit om här tidigare och jag har fått lov av Nilla som är en av författarna att publicera receptet här på Blomster&Bakverk. De har också så generöst delat med sig av receptet på Nillas <a href="https://www.facebook.com/nillaskitchen/?fref=ts" target="_blank" rel="noopener">facebooksida</a> och <a href="http://nillaskitchen.com/2015/12/05/naturligt-glutenfria-saffransbullar-utan-mjolmix-kan-goras-mjolkfria/" target="_blank" rel="noopener">hemsida</a>. Alldeles perfekt så här i luciatider.</div> <div></div> <div> <div> </div> <div></div> <div style="text-align: justify;">Nu har jag bakat efter receptet i ett par omgångar och det enda jag skulle vilja justera till nästa gång är mängden saffran. Receptet säger 1 g men jag skulle nog prova att dubbla det. Då älskar jag visserligen smaken av saffran och det där är lite olika som bekant. Jag har också provat att ersätta sockret med en halv deciliter flytande honung och det gick finfint. Receptet kan också göras mjölkfritt. Tänk på att degvätskan ska vara rumsvarm. Jag har ställt fram både mjölk och ägg kvällen innan jag ska baka så att det har rätt temperatur. Man kan också göra fyllda saffranssnurror av degen, se längre ned.</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"><strong>Glutenfria lussekatter, ca 25 st </strong></div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;">50 g smör eller kokosolja</div> <div style="text-align: justify;">1 g saffran<em> (jag föredrar 1,5-2 g)</em></div> <div style="text-align: justify;">1 tsk kardemummakärnor</div> <div style="text-align: justify;">700 g valfri mjölk</div> <div style="text-align: justify;">25 g jäst</div> <div style="text-align: justify;">1 ägg</div> <div style="text-align: justify;">1 äggvita</div> <div style="text-align: justify;">100 g kokossocker/rårörsocker</div> <div style="text-align: justify;">0,5 tsk salt</div> <div style="text-align: justify;">200 g vitt rismjöl eller fullkornsrismjöl</div> <div style="text-align: justify;">100 g bovetemjöl</div> <div style="text-align: justify;">100 g majsmjöl</div> <div style="text-align: justify;">125 g majsstärkelse</div> <div style="text-align: justify;">40 g fiberhusk</div> <div style="text-align: justify;">rismjöl till utbakning</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"><strong>Fyllning till saffranssnurror: </strong></div> <div style="text-align: justify;">100 g mandelmjöl</div> <div style="text-align: justify;">150 g rumstempererat smör</div> <div style="text-align: justify;">85 g kokossocker eller råsocker</div> <div style="text-align: justify;">2 tsk kardemummakärnor (mortlade) eller 1/2 tsk vaniljpulver</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"><strong>Pensling </strong></div> <div style="text-align: justify;">1 ägg</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"><strong>Garnering </strong></div> <div style="text-align: justify;">ca 0,5 dl russin</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"><strong>Gör så här:</strong> Stöt 1 tsk kardemumma fint i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranet och kardemumman. Vispa ihop jäst, mjölk ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm. Blanda torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan under vispning. Använd elvisp, slev eller degblandare. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 60 minuter beroende på temperatur i köket till ca 50% större storlek. Töm ut degen på ett lätt (med rismjöl) mjölat bakbord och forma lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop till s-former. Prova först att rulla utan rismjöl och mjöla bara om det verkligen behövs. Placera ut på plåtar med bakplåtspapper.</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"><strong>Saffranssnurror:</strong> Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, kavla ut en rektangel av degen, ca 2 cm tjock och bred ut fyllningen jämnt över hela rektangeln. Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;">Låt jäsa i ca 35 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda i 225 grader i ca 15–20 minuter beroende på saffransbrödens storlek.</div> <div style="text-align: justify;"></div> <div style="text-align: justify;"> <div> </div> <div></div> </div> <div style="text-align: center;">Tusen tack, Nilla, för att jag fick dela receptet med mina läsare.</div> <div style="text-align: center;">Låt doften av saffran fylla era hem och njut en härligt julig fikastund i helgen.</div> <div style="text-align: center;">♥</div> </div>