Är det något jag alltid varit svag för är det citrus. Bakverk har gärna fått vara mer syrliga än söta. Denna citrus- och vallmokaka gick inte helt oväntat raka vägen till mitt hjärta. Så gott med både citron och apelsin i kakan och framför allt massor av blå vallmofrön. Apelsinen bidrog med fin sötma och jag valde att göra en frosting på creamcheese. Några små justeringar gjordes för att passa mig och mitt skafferi, men detta blev verkligen så somrigt och gott! Ny bok från Systrarna von SydowReceptet finns i den senaste boken från Systrarna von Sydow, 'Maten, livet och samtalen runt köksbordet', och denna gång har systrarna Ebba och Amy fått sällskap av mamma Helen. En personlig och trevlig bok med samtal, minnen, härliga bilder från Marstrand och vardagliga recept varvat med fina klassiker. Kakan var först ut att lagas från boken och ikväll har vi gjort den riktigt goda ugnsomeletten. En klassiker från systrarna som fick vara med även i denna bok är den rimmade kycklingen med örtsås. En riktigt bra bjudrätt som kan förberedas och som vi bjudit på så många gånger.Varmt tack Ebba för den fina boken som jag tror kommer att inspirera mig många fler gånger i köket. Och tack för att jag får dela med mig av receptet på er goda citrus- och vallmokaka här hos mig. Citrus- och vallmokakaUgn 175°Form Ø 20-24 cm2 ägg1,5 dl strösockerrivet skal från 2 citroner och 1 apelsin0,5 dl pressad apelsinsaft150 g ricotta - även kvarg eller kesella går bra men jag använde grekisk yoghurt1 dl olivolja2,5 dl vetemjöl - jag använde siktat dinkelmjöl1,5 tsk bakpulver0,5 dl blå vallmofrönsmör och ströbröd eller mjöl till formenSätt ugnen på 175°. Riv skalet från citroner och apelsin. Pressa apelsinen och mät upp en halv deciliter. Förbered de torra ingredienserna genom att blanda mjöl, bakpulver och vallmofrön i en liten skål. Smöra formen och sen kan du antingen använda ströbröd eller mjöl på kanterna.Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en stor bunke. Rör i rivet citron- och apelsinskal. I en annan skål rör du ihop pressad apelsin med ricotta, och tillsätter därefter olivoljan i en tunn stråle. Rör sen ner ricottablandningen i äggsmeten. Till sist siktar du i de torra ingredienserna och vänder ner dem med en slickepott. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Känn med en sticka att den är torr.När kakan svalnat kan du gärna dekorera med antingen en citronglasyr eller creamcheese-frosting.Creamcheese-frosting25 g rumsvarmt smör2,5 dl florsocker0,5 tsk vaniljsocker1 tsk pressad citron och lite rivet skal50 g creamcheese (naturell färskost)1 msk vallmofrönVispa ihop alla ingredienser till en slät frosting. Bred ut på kakan när den svalnat och dekorera med vallmofrön och om du vill lite raspat citronskal.Citronglasyr2 dl florsocker1-2 msk pressad citron och lite rivet skal1 msk vallmofrönRör ihop florsocker, pressad citron och citronskal i en bunke så att glasyren är utan klumpar. Bred sedan över kakan när den svalnat. Strö över lite vallmofrön på toppen och om du vill lite raspat citronskal. Matminnen på många sättMåste visa er fatet som kakan ligger på, eller rättare sagt innan den lades dit. Det här fatet är mig så kärt eftersom det är min älskade farmor som målat det. Hon målade en hel del på porslin och jag är så glad att jag tog vara på en del av de föremålen. Det är verkligen inte vilka föremål som helst och visst är det något alldeles särskilt att förvalta matminnen i både kastrull och dukning. Fatet är signerat med farmors initialer och årtalet 1951.Fatet passade så fint till kakan då boken berättar många matminnen och jag har många sådana efter både farmor och mormor. Och mamma såklart. Mat, middagar och samtal runt köksbordet är verkligen sådant som lägger sig varmt om hjärtat.Några av kvinnorna bakom bokenFörfattarna kan du också hitta här; Ebba med sin blogg och Amy på Instagram. Boken är formgiven av en kär gammal instavän, Lisa som du hittar här.Ännu mera citrusOm du tycker om citrus måste jag tipsa dig om denna citronkaka med lemon curd och bränd maräng (glutenfri). Eller dessa vansinnigt goda mandelkakor med citron som du bara måste baka. Mina lakrits- och citronkakor är både veganska och glutenfria och har du inte provat att baka citrongrottor med vallmo så måste du kika in här.Ännu mera Blomster&BakverkFör ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.