Chokladganachetårta med flingsalt, en både enkel och lyxig tårta. Det här är en sådan där chokladtårta där det räcker med en mindre bit. Med en härlig smak av flingsalt. Det bästa av allt är att den är enkel att göra. Här hemma älskar vi det mesta med choklad. Det kan vara allt från en enkel kladdkaka till en något mer avancerad tårtskapelse. Eller bara en ruta god choklad. Men det kan jag lova, att denna chokladganachetårta är något alldeles extra. Receptet såg jag för flera år sedan på en facebooksida och bokmärkte det med en gång. Johan Lundbäck, mannen bakom receptet, var en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2016. Han är så otroligt skicklig. Titta bara på allt det goda och vackra han delat på Instagram, här @bakeallseasons Johan har ingen hemsida eller blogg men jag fick lov att dela receptet här. Tack Johan! Chokladganachetårta med flingsalt Ugn 160°Form Ø 24 cm Botten 75 g osaltat smör40 g (1 dl) kakao125 g (1,5 dl) strösocker2 g (knappt 0,5 tsk) salt2 g (0,5 tsk) vaniljsocker1 tsk vaniljpasta, det går också bra med vaniljpulver1 ägg30 g (0,5 dl) kärnvetemjöl Värm ugnen till 160° och förbered formen. Jag spänner fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter. Dagens formar är ofta behandlade och behöver inte smöras, men gör det om din form behöver det. Klämmer du fast ett papper i botten räcker det att smöra sidorna lätt. Eller fodra hela formen med papper. Smält smöret på medelvärme, dra av från plattan. Blanda kakao, strösocker, salt, vaniljsocker och vaniljpasta i en bunke. Slå över smöret och blanda väl. Tillsätt ett ägg och blanda på nytt. Vänd till sist i mjölet med en slickepott. Häll smeten i formen och grädda botten mitt i ugnen i ca 12-14 min. Låt svalna. Ganache 500 g mjölkchoklad300 g (3 dl) ekologisk vispgrädde 40%1 msk glykossirap1 msk flingsalt Hacka mjölkchokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och glykossirap till ett ordentligt kok, häll det över chokladen och låt stå i 4-5 min. Rör sedan om tills smeten är len och har fått en härlig glans. Tillsätt saltet och rör om. Häll ganachen över den avsvalnade botten och ställ tårtan i frysen. Servering Ta fram tårtan ur frysen och lossa formens kanter så snart det går. Då blir kanterna fina och det går lätt att hålla i tårtan och dra av papperet undertill. Lägg direkt över tårtan på ett serveringsfat. Låt tårtan stå framme i rumstemperatur medan du dekorerar den. Flytta sen över till kyl och låt tina i ca 2-3 timmar. Ta gärna fram tårtan 20 minuter innan den ska ätas. Det är gott att servera tårtan med lättvispad grädde eller något syrligt som bryter av mot det söta, kanske en frisk hallonsorbet. Dekoration Jag tycker det är fint att dekorera tårtan med det säsongen bjuder. Så här på vintern passar det fint med både granatäppelkärnor och ätbart blomsterströssel. Runtom sitter en chokladdekor som Johan inspirerade mig till att prova, vilket blev jättefint. Jag skulle däremot haft lite högre temperatur på chokladen. Som ni ser blev den lite matt. Gör så här: Smält mörk choklad över vattenbad och klicka med liten sked ut små rundlar på ett bakplåtspapper. Dra med en tandpetare från mitten av rundeln och uppåt så att det blir en droppform. Låt chokladen stelna och tryck dit dekoren runtom tårtan. Det som gör det lilla extra med denna chokladganachetårta är saltet. En del tycker den smakar både kola och lakrits. Det bästa tycker jag nog ändå är att man kan göra en lyxig tårta som bara står redo i frysen och väntar på att få avnjutas. Hoppas det smakar! Om du vill ha mer choklad Tycker du att varje dag borde vara chokladens dag? Detsamma säger jag. Kolla in denna kladdkaka med kaffe och choklad. Eller dessa chokladbollar med brynt smör, mörk choklad och kaffe. Himmelska! Ett annat tips är att skriva 'choklad' i sökrutan högst upp till höger och scrolla igenom allt med choklad. Mycket nöje! För dig som vill ha mera blomster & bakverk Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.