Här kommer inspiration till vad du kan baka och ta tillvara i september. Äpple, päron, plommon, björnbär och zucchini är råvaror i säsong just nu och det verkar vara rekordstora skördar runtom i landet. Härligt såklart, men det kan också vara en utmaning att ta vara på allt. Ge bort är förstås ett tips. Ta med till jobbet, fråga om förskola eller skola vill ta emot. Eller gör som jag sett häromkring, fyll små påsar och häng på staketet med en varsågod-skylt. Äppelkaka med durra- och mandelmjöl (glutenfri).Hösten är min årstid. Älskar känslan och kulörerna. Vi gifte oss i september för 27 år sedan och det var en fantastiskt fin höstdag. I min första bok Blomster & bakverk skrev jag om mina känslor för hösten och jag delar den texten här nedanför. Sedan följer ett urval receptlänkar med höstgott! Höstens porträttbild från min andra bok Baka & ta tillvara. Fotograf Kate Gabor, Hår & Make Jenny Guerrero."Hösten, denna färgsprakande årstid som ligger mig så varmt om hjärtat. Kanske är det för att luften blir klarare och krispigare. Kanske är det för att trädgården står där i all sin sensommarprakt och bara bjuder på sin skönhet utan att kräva så mycket i retur. Kanske är det för att det är nu som alla växter går in i någon slags hejdundrande final innan de första frostnätterna kommer och så småningom lägger allt i vila. Tills det är dags att väckas till liv på nytt.Hösten för mig börjar i september. Då, när utelivet dröjer sig kvar och vi håller fast vid det så länge vi bara kan. Vänjer oss vid att det blir mörkare, tänder ljus och kurar skymning. Dukar upp till middagar och fikastunder. Och framför allt njuter vi av alla fantastiska skördar. Äpplen, päron, plommon och lingon. Morötter och rödbetor, palsternacka, spenat och kål. Så mycket gott att ta tillvara. Om du inte har egen skörd, men vännernas eller grannens träd dignar av frukt, fråga om du får plocka.Just äpplen och päron är jag så förtjust i. Minns så väl den där doften i vårt lilla förråd under trappan hemma, från kartongen med äpplen från farmors och farfars träd. När jag kröp in där och plockade till mig några äpplen mellan lagren av tidningspapper. En smulpaj eller enkla ugnsbakade fyllda äpplen kunde jag gärna svänga ihop.Bara att koka ett helt osötat mos på nyplockade äpplen eller päron är ljuvligt. Frysa in i små påsar och plocka fram hela långa vintern till frukostgröten. Baka goda pajer eller kakor.Njut av hösten och se den som en lång inbjudande högtid och låt mig inspirera dig till att baka med höstens alla goda smaker." Äppelkaka med hyvlat smör.Baka & ta tillvara i september.Ni är flera som bakat det nya receptet, äppelkakan med kardemumma, och skickat så fina hälsningar. Blir glad!Populärt på bloggen just nu är den goda marmeladen med päron & ingefära liksom päronmoset.Har du mycket päron hemma så är päronpajen med lyxig kompott ett hett tips för dig som vill bli populär. Fallfrukt? Jag har kokat så mycket äppelmos och fyllt frysen. Allt som behövs är äpple och vatten. Fallfrukt är toppen att ta tillvara när du kokar mos.Sugen på en god dessert? Då säger jag kardemummamousse med karamelliserade calvadosäpplen.Har du zucchini kvar? Kolla in mitt samlingsinlägg här.Den här glutenfria äppelkakan är h i m m e l s k !Glutenfria muffins med äpple och kardemumma. Det goda rågbrödet med plommon som degvätska.Riv ner äpplen i degen och baka det goda äppelbrödet.Äppelkaka med mandelmassa, lättbakat och gott! Och naturligt glutenfritt.De här små godbitarna är helt ljuvliga, mandelmassekakor med äpple. Också naturligt glutenfria.Jag plockar ljuvligt goda björnbär varje dag. Njut direkt, frys in eller koka vår favoritmarmelad. Den goda päronpajen med lyxig kompott. Här med glutenfritt pajskal.Ugnsbakade plommon är gott till både frukost och dessert. Plommonkompott likaså!Du vet väl att du kan baka bröd med plommon som degvätska, kolla in mitt rågbröd här.Päronkompott med havre- och mandelsmul, lättlagat och gott. Det fortsatt allra mest besökta receptet just nu är dock äppelkakan med hyvlat smör och jag kan förstå er.Ännu mera blomster och bakverk.Häng med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Skriv upp dig på min mailinglista så får du mitt inspirationsbrev med jämna mellanrum i inkorgen. Fyll i dina uppgifter här.