Baka med plommon, päron och björnbär var gårdagens tema när jag återigen hade glädjen att få besöka köket hos Nyhetsmorgon i TV4. Det har redan gått ett år sedan sist och jag blev såklart väldigt glad när de hörde av sig, men jag vet också hur mycket jobb som krävs för att de där minutrarna ska bli bra. All den oerhört fina respons jag fick igår gör verkligen att det känns så värt det. De första gångerna jag var med var det riktigt tidiga morgnar, men de senaste gångerna har det varit lite mera mänskligt. Ändå är jag helt slut när jag väl kommit hem, packat upp allt och slängt in grejer i både kyl, diskmaskin och hyllor. Då är det jag som får slänga mig på sängen. Jag hade väl aldrig kunnat ana att jag skulle trivas så bra i en tevestudio. Bokförlagets PR-Jenny var helt bestämd med att jag bara skulle gästa Nyhetsmorgon med min första bok och till slut blev det så. Sedan föll det sig naturligt att få komma tillbaka med andra boken och därefter började redaktionen själva att höra av sig. En bekräftelse som satt fint i en stundom vacklande kreatörs tillvaro. Igår var jag alltså med för åttonde gången och första inslaget var i första delen, tillsammans med Maria Forsblom och Thomas Ritter. Sedan hade jag två till inslag i andra delen, tillsammans med Soraya Lavasani och Anders Pihlblad. Dagen innan sändning behövde det stuvas om en del i programmet och då vill det till att man är flexibel. När man är med i ett direktsänt nyhetsprogram vet man aldrig vad som kan hända så man får vara beredd på det mesta. Vid något tillfälle ändrades tiden för ett av mina inslag och det blev galet stressat att hinna med allt inför nästa inslag. Det gick vägen den gången men det kan finnas orsaker till att det inte alltid blir som man tänkt sig. Igår blev det mesta bra och jag är så glad att så många letade upp recepten med en gång hos köket.se Jag har en egen sida där, så om du skriver Annelie Andersson i sökrutan kommer du till sidan med alla recept jag lagat i Nyhetsmorgon.Här kan du se ett samlat klipp med alla inslag från gårdagens sändning. Jag planerar alltid hur det dukade bordet i köket ska se ut. Det ska se både gott, vackert och inspirerande ut. Igår dukade jag upp med både råvaror, vackra fat och andra tillbehör som passade till det jag skulle göra. Vid varje besök har jag också haft med mig en bukett från trädgården. Igår blev det dahlior, blodtopp, björnbär, gullris och slingerkrasse. Jag tycker det är så vackert att göra buketter med nyanser av rosa och gult. Och hyacintvasen passar finfint året om. Vad bakade jag då? Jo, ett riktigt enkelt nattjäst rågbröd där jag använder plommon som degvätska. Det ska bara röras ihop och jäsa i 12-15 timmar innan det bara tippas ner i en brödform. Samma upplägg som mitt rågbröd med rabarber som också är så gott. Roligt också att baka bröd med både plommon och rabarber. För dig som vill baka rågbrödet med "vanlig" degvätska, varsågod här finns det receptet.Om du har gott om plommon vill jag tipsa om ugnsbakade plommon som faktiskt passar både till frukost och dessert. Plommonkompott är också gott! Det allra godaste jag vet att göra med vår björnbärsskörd är denna sylt eller marmelad som smaksätts med kardemumma och ett par matskedar starksprit. Det går såklart att utesluta alkoholen men den där lilla mängden lyfter smaken på ett riktigt fint sätt. Du som såg inslagen noterade säkert att programledare Anders blev lika förtjust i marmeladen som vi är. Jag brukar frysa in björnbär i enliterspåsar och koka nya omgångar när det behövs. Det är också trevligt att paketera eller etikettera burkarna och ge bort i present. Jag bakade också mandelkakor med brynt smör och björnbär. Söta och lättbakade små kakor som smakar ljuvligt tillsammans med syrliga björnbär. Förutom att det brynta smöret behöver vila en halvtimme så går de riktigt snabbt att baka. Ingen elvisp behövs heller! Jag provbakade också en glutenfri variant med fullkornsrismjöl vilket blev toppen. Allt står i receptet.Med marmeladen kan du också baka lakritsgrottor med björnbär. Så goda! Och i bloggens begynnelse gjorde jag dessa glutenfria galetter med björnbär, päron och rosmarin. Den goda päronkakan med ingefära hade jag planerat att baka i studion, men med omstuvningen i programmet blev tiden för knapp. Jag hade därför med en färdigbakad kaka för jag vill verkligen slå ett slag för att baka med päron. Det blir så gott och päronens sötma passar riktigt fint till ingefära.Min päronmarmelad med ingefära är förresten en annan stående favorit i skafferiet. Liksom denna ljuuuuvliga päronpaj (glutenfri). Jag tycker också att päronmos är något av det godaste som finns. Och den här desserten med päronkompott och havre- och mandelsmul är inte alls tokig. Päron till frukost passar fint i denna overnight oats. Stort tack till dig som tittade igår, till dig som hörde av dig för att du blev inspirerad och till dig som direkt satte en bröddeg eller bakade en päronkaka. Jag är också så tacksam för dig som följer min värld av blomster och bakverk både här, på Instagram och Facebook. Om vi inte redan är brevkompisar får du gärna skriva upp dig på listan här. Mina veckobrev skickas oftast på fredagar varje eller varannan vecka. Med hopp om bakglädje!