Nu kan jag inte hålla mig längre. Med en vecka kvar till advent och inlagd saffran som räckt i drygt ett år så är det hög tid att fylla huset med doft av advent. Saffran är en krydda som jag är oerhört svag för och använder den gärna både i matlagning och bakning. Är man till delar gotländska är självfallet saffranspannkakan ett givet inslag till jul men även som dessert efter exempelvis en god fisksoppa. Vill man förgylla sin frukost eller kanske göra en lite annorlunda och mer nyttig juldessert kan man krydda sin chiapudding med saffran. Doften av saffran, det är något alldeles extra. Finns det någon kaka på senare år som jag verkligen vill baka till advent och jul så är det saffranskakan från klassikern 'Sju sorters kakor'. En enkel kaka som är en av de godaste jag vet. Så saftig och fin. Ja, och så nu när jag insett att jag för tillfället mår mycket bättre utan för mycket gluten och mjölkprotein, så undrade jag förstås hur det skulle bli med saffranskakan. Jag experimenterade lite i mitt kök och resultatet blev så bra att jag såklart vill dela det med er. Mandelmjölet är så tacksamt att använda i mjuka glutenfria kakor och gör också att jag inte behöver använda något smör, så kakan är även mjölkfri. Den här gången fick det sällskap av kikärtsmjöl, som ju brukar passa riktigt fint till choklad men här blev det också bra. Skulle du vara allergisk mot mandelmjöl så har jag läst att det går att ersätta med mixade solroskärnor men det är inget jag provat på ännu. Och så använde jag mig av kokossocker då vi för tillfället undviker vitt raffinerat socker, men självfallet går det lika bra med strö- eller rårörsocker. Adventskaka med saffran, gluten- och mjölkfri Ugnstemperatur 175° 4 ägg 1,5-2 dl kokossocker 0,5 g saffran 1 dl mandelmjöl 1 dl kikärtsmjöl 0,5 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla (jag tog lite kikärtsmjöl) en form med löstagbar kant som är 22 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp riktigt länge. Och med länge menar jag minst 5 minuter men gärna 10, allt för en så luftig kaka som möjligt. Tillsätt saffran och vispa lite till. Nu använde jag min inlagda saffran som har väldigt mycket smak, men du kan också mortla saffran med lite socker eller så blandar du den med alkohol som konjak, rom eller vodka (ett par matskedar till 1 msk socker och 1 g saffran) och låter stå i minst ett dygn, så att så mycket smak och färg som möjligt kommer fram. Det här kan du googla på och hitta massor av fina tips. Blanda sedan de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Vispa nu försiktigt samman allt och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Om du önskar kan kakan siktas med lite florsocker. Min saffranskaka är alltså utan både gluten, mjölkprotein och vitt socker. Låt nu hemmet fyllas med doften av saffran och advent.