Häromsistens visade jag den här bilden på nybakta glutenfria schackrutor i mitt instagramflöde. Det är något med småkakor som träffar rakt i hjärtat hos väldigt många. Och de klassiska svenska småkakorna, visst är de goda! Och fina. Bilden lade jag upp som ett bidrag till #bakcirkeln som Théresia på Söta Saker dragit igång och lägger ut ett tema för varje vecka. Där kan man hitta mycket fin bakinspiration. Och bidra själv. Den veckan var temat glutenfritt och då passade detta så bra. Nu när flera av klassikerna kan bakas utan gluten (och utan glutenfria mjölmixer) blir i alla fall jag väldigt glad. Ja, för du har väl boken Nytt fikabröd? Jessica och Maria som banat väg för så många med första boken Nytt bröd har förresten precis givit ut sin tredje bok, Laga Nytt, men den har jag inte hunnit införskaffa än. Däremot fick jag provsmaka deras goda små pizzor i samband med bloggkvällen hos dem på Bak- & Chokladfestivalen, vilket du kan läsa mer om här. Receptet på schackrutorna såg jag finns publicerat här så då bjuder jag på det också. Schackrutor (ca 20 st) 100 g rumsvarmt smör 100 g strösocker 120 g majsmjöl 80 g Maizena majsstärkelse1 msk pofiber 1 tsk vaniljsocker 1 äggvita 1 tsk bakpulverTill de olika degarna: 2 msk kakao 1 msk maizena Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser utom kakaon och 1 msk maizena, till en jämn deg. Dela degen i två delar och knåda in kakaon i ena delen och maizenan i den andra. Rulla 2 rullar av varje del. Lägg en ljus deg bredvid en mörk, lägg sedan en mörk ovanpå den ljusa och en ljus ovanpå den mörka. Tryck ihop rullarna till en fyrkantig rulle. Skär degen i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 7 minuter, låt svalna innan du äter dem.