12 uppiggande recept i citrustider.Jag älskar citrusfrukter och har så alltid gjort. För mig har det alltid varit självklart att äta upp den där hela citronklyftan som för många bara är dekoration. Eller att äta grapefrukt till frukost. För att inte tala om apelsiner. En klassiker att ha med apelsinklyftor i en påse till mellanmål eller på skidutflykt redan som liten.Kärleken till det syrliga kommer i rakt nedåtstigande led från pappa och farmor. Syrligt i alla dess former. (Eller nja, inte lösgodis.) Jag börjar dagen med ett glas citronvatten. Använder både rivet skal och pressad saft i kakor, bakverk, bröd och matlagning. För att inte tala om de uppiggande färgerna. Jag som också älskar att fotografera citrusfrukter märker att just de motiven tilltalar väldigt många. Och visst är det så att vi också äter med ögonen.Här kommer först lite läsvärt om citrus och sedan en radda härliga recept. Hoppas att du blir inspirerad! Värt att veta om citrus.Citrusfrukter importeras året om, men de är som allra bäst på vintern och vårvintern. Då kommer de från norra halvklotet och både smakar mycket och är som saftigast.En stor apelsin innehåller dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen.Visste du att blodapelsiner innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin som en vanlig apelsin?Hemligheten bakom blodapelsinens färg är kalla nätter och varma dagar. Ju kallare nätter desto rödare apelsiner. Därför blir frukten rödare ju längre in vi kommer på den korta säsongen. De allra bästa växer på Etnas lavarika sluttningar på Sicilien.Förvara citrusfrukt svalt så att de håller sig saftiga. Om de får ligga framme är risken stor att de torkar. Men lägg fram ett par i taget på fruktfatet, för en kall apelsin eller clementin vill man inte sätta tänderna i.Välj apelsiner som känns tunga. De har vatten kvar i sig och är saftiga.Apelsiner med stor "navel" är sötare än andra sorter.För att få ut mer saft kan man trycka och rulla frukten mot köksbänken innan man pressar den.Det vita skalet på apelsin, grape, lime och citron smakar beskt så skär bort det.Om du ska använda skalet, se då verkligen till att köpa ekologisk citrus som inte får beläggas med vax.Nu hoppas jag att du är redo för en härlig inspirationslista med 12 recept där citrus spelar huvudrollen. Varsågod!Tolv uppiggande recept med citrus. Småkakor:Tre sorters mandelkakor - citron, apelsin & lime. En favoritkaka hos många som görs på mandelmjöl och är naturligt glutenfri. Här en variant med apelsin och kardemumma.Citrongrottor med vallmo. Godaste syltgrottan är glutenfri. Här med lemon curd. Mums!Lakrits- och citronkakor. Ett recept framtaget för att passa dig som äter veganskt eller inte tål ägg, gluten- och mjölkprodukter. Dessutom sötat med lönnsirap istället för vitt socker.Bakverk:Citron- och marängpaj. En lite enklare variant av denna älskade klassiker. Kan bakas både med och utan gluten.Citronkaka med lemon curd och bränd maräng. Kan bakas både med och utan gluten.En mjuk glutenfri kaka med blodapelsin & vallmo. Så saftig och god.Mandelkaka med clementin. En oerhört saftig kaka som görs på hel kokad och mixad frukt. Bakas med mandelmjöl och är naturligt glutenfri.Apelsinmazarin, alltid gott med mazarin och här dekorerad med apelsin. Också naturligt glutenfri. Maträtter:Världens godaste citronsås. Gör den bara. Perfekt till lax.Grönkålssallad med fänkål & apelsin. Min juliga sallad som fortfarande passar utmärkt att göra. Finns fin svensk ekologisk grönkål i mina matbutiker.Bröd:Dinkelfrallor med citron & timjan, oerhört populära frallor från min bok Baka & ta tillvara. Publicerat på bloggen då jag till mitt stora förtret upptäckte ett fel i receptet. Så använd detta.Tillbehör:Fikonmarmelad med citrus & kanel. Smakar ljuvligt gott till ostbrickan.Ännu mera blomster och bakverk.Häng med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Skriv upp dig på min mailinglista så får du mitt inspirationsbrev med jämna mellanrum i inkorgen. Längst ned på sidan här fyller du i formuläret.