Det är äpplets dag idag så jag delar elva av mina favoriter. Äpple smakar utmärkt i både bröd, bakverk och frukost. Bidrar med både saftighet, syra och sötma. Allt beroende på sort förstås. Den här helgen ser jag att det är många aktiviteter runtom där man kan få sina äpplen sortbestämda, inspireras, smaka och lära sig mer. En annan helgaktivitet är konstrundan Konst i Roslagen. Jag öppnar upp min ateljé - uterummet i vår trädgård - och bjuder in till fotoutställning, smakprov och samtal. Varmt välkommen till Getingvägen 22 i Åkersberga. Alla konstnärer har öppet både lördag och söndag klockan 10-17. Jag skrev lite mer om konstrundan här. På Konst i Roslagens hemsida kan du läsa mer och även ladda ned en karta så att du kan dra upp din egen runda. Hoppas att vi ses!Nu över till de äppliga favoriterna! Mandelmassekakor med äpple och kanel. Helt ljuvliga små godbitar! Saltkaramellcheesecake med äpple och kolasås. Perfekta höstdesserten! Jag låter den krämiga cheesecaken samsas med friskt äpple, crunchig havre och en ljuvlig smörkolasås. Havrebröd med äpple i långpanna. Ett härligt bröd där fiberhavregryn, solroskärnor, rivet äpple och nystött fänkål bidrar med både smak och saftighet. Det är lite överkurs att dekorera med små ätbara blommor på brödet, men visst blir man glad! Saftig äppelkaka med kardemumma blir så god. Naturell yoghurt ger den lite tyngd och jag bakar gärna med mindre mängden socker. Sedan blir det extra gott och lite krispigt att strö av det grövre råsockret på ytan innan kakan ställs in i ugnen. Den här glutenfria äppelkakan på durra- och mandelmjöl är helt fantastisk. Här en variant som är mer som en äppelsockerkaka. Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros blir ett matigt och saftigt bröd. Att blanda i rivet äpple i bröddegen bidrar med både lite sötma och saftighet. Perfekt också så här i äppeltider och ett bra sätt att ta tillvara fallfrukten. Äppelkakan med hyvlat smör har slagit rekord i antalet besök på bloggen. En variant där man vispar ägg och socker poröst, tillsätter mjöl och kryddor och sedan hyvlar smöret ovanpå allt. Jag kryddar min äppelkaka med vanilj, kanel, kardemumma och en nypa salt. Så gott i all sin enkelhet. I den här glutenfria yoghurtlimpan river jag ner äpple. Bakas på både durra och teff, så det blir ett härligt bröd som mättar. En favoritfrukost hos mig, overnight oats med äppelmos. Rörs ihop på kvällen och står färdig i kylen på morgonen. Och så här gör du äppelmos på bara äpplen och vatten. Inget socker eller andra tillsatser. Perfekt att fylla frysen och plocka fram mos efterhand. Äppelkaka med mandelmassa blir en härlig kaka. Den här kakan kan bakas både med och utan gluten, det står i receptet hur du ersätter vetemjölet med durra.En sak jag nyligen har märkt är att vissa tillverkares durramjöl är mycket mörkare. Det där slutade nyligen i en kladdkaka som blev grå och inte alls såg så aptitlig ut. Smaken var det inget fel på. Med det sagt, om utseendet på det du ska servera är av vikt, ha koll på mjölet. I den här kakan skulle jag tro att det blir precis lika bra att ersätta vetemjölet med fullkornsrismjöl (eller vanligt rismjöl). Har du mustat dina äpplen? Baka ett nattjäst bröd med must som degvätska och rivet äpple i degen. Så saftigt och gott! Avslutar med en hejdundrande vacker äppeltårta som slutbild. Inte mitt recept men här länkar jag till receptet och berättar hur jag gjorde. Tror jag måste göra min egen äppeltårta en vacker dag. Visst är dekorationen vacker!