Kan vi förlänga vänliga veckan till ett år? Minst. Med allt som händer i världen just nu känns det som att vi behöver vänlighet mer än någonsin. Och i obegränsad mängd. Förra veckan var det vänliga veckan och på fredagen Alla hjärtans dag, en dag som verkar väcka olika känslor. Jag har valt att anamma dagen som en del av vänliga veckan. Har inte bakat så mycket hjärtformat genom åren, men visst har vi i familjen kunnat mysa med något extra gott till fika eller middag. Något att ha med sig är att tänka till ett extra varv innan man väljer exempelvis rosor, choklad och jordgubbar som vi ju exponeras för extra inför just Alla hjärtans dag. Jag har sett hemska bilder från besprutade rosodlingar i Östafrika och läst om hur de som arbetar där drabbas av alla kemikalier. När Råd & Rön ifjol testade rosor i svenska butiker hittades 71 olika bekämpningsmedel varav 24 är förbjudna inom EU. Det är tyvärr ingen munter läsning om jordgubbs- och kakaoplantagerna heller. Vad är då alternativet? Svenskodlade tulpaner känns betydligt bättre än hitflugna rosor. Köp BRA choklad. Ja, ekologisk och rättvisemärkt choklad är dyrare. All choklad har blivit dyrare på grund av sämre skörd och klimatförändringar. Hos Naturskyddsföreningen finns mer läsning. Den här tiden på året är det säsong i frysen. Använd frysta svenska jordgubbar istället för de bleka, utländska och rätt smaklösa i butikens kyldisk. Här är några tips:Gör denna jordgubbskräm och dekorera dessert, tårta eller kaka med istället.Vill du duka fram en dessert med romantisk känsla kanske pannacotta med hallonspegel kan vara något? Bärspegeln kan även göras på frysta jordgubbar eller så dekorerar du pannacottan med jordgubbskrämen här ovan.Smaksätt pannacottan med saft. Du kanske har några flaskor kvar från sommarens skörd? Ett vänligt och värmande svar.Stora delar av texten i det här inlägget har jag kopierat från mitt fredagsbrev som jag skickade ut i fredags morse. En liten stund senare fick jag ett svar i inkorgen som värmde mig ända in i hjärteroten. "Tack Annelie, för att du lyfter så viktiga frågor i detta brev! Jag brukar öppna utskicksmail som dessa, skrolla igenom för några fina bilder/recept men egentligen aldrig LÄSA. Den här gången gjorde jag det - och jag läste om texten igen och igen! Påmindes om att jag en gång var en engagerad samhällsmedborgare … Sen hände något. Alla hemska nyheter i ett ständigt outsinligt flöde gjorde att jag gav upp och ärligt talat slutade bry mig. Men nu vaknade jag till liv igen idag, tack vare dig! Jag ska bli mer engagerad och ställa krav igen. Om inte annat för mina barn och framtida barnbarns skull! Tack för att du skakade liv i mig❤️."Jag har burit med mig de här raderna. Så mycket det gör att få något så fint skickat till sig. Tack än en gång till dig, D. Till saken hör att jag balanserade en del i mina formuleringar för att inte skamma någon som kanske köpt en bukett rosor eller ask med choklad. Dagen innan hade jag fått en mindre trevlig hälsning och även om jag i princip bara möts av vänliga ord så är det de där negativa som sätter sina spår. Att vara vänlig kostar inget.Till sist. Att vara vänlig kostar inget. Bjud på ett leende, ett vänligt ord, en komplimang eller säg till den där vännen hur viktig hen är för dig.Bilderna i inlägget är från besöket hos Slottsträdgården Ulriksdal för ett par veckor sedan. Träffade mamma och pappa vid lunchtid och vi njöt av både den vegetariska lunchbuffén, alla odlingar, självplocket av tulpaner och de mest fantastiska blomsterarrangemang. Himmel så vackert det alltid är här. Så tacksam för denna vänliga oas. För så är det, att kliver man in här så sjunker axlarna genast ner och andningen blir lugnare.Tre vänliga tips.Ska det vara så svårt att vara romantisk? Lyssna på avsnitt #2 hos podden Soxbo & Sundh, Är det klimatkorkat att vara romantiker? De bjuder på 7 snabba minuter med kloka tankar och bra tips.Blev tipsad om filmen Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet som går på Netflix. En charmig liten pärla till romantisk film för dig som gillar det.På temat vänligt så har jag äntligen uppdaterat min Pinterest-sida. För dig som gillar att leta inspiration i bildformat finns nu mina recept och min fotokonst presenterat i olika kategorier. Du följer blomsterochbakverk på Pinterest här.Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida. Om du uppskattar mina recept och inlägg blir jag glad om du trycker på hjärtat eller stjärnorna (på inläggen med recept). Tack!