I lördags dukade vi till födelsedagsfirande lite grann i förskott. Vi bjöd familj och vänner på celebration rice med olika tillbehör, så lyckat och gott! Födelsedag dagen före julafton.Idag på självaste 55-årsdagen är vi med familjen i Dalsjöfors och jag har fått veta att vi ska ut och äta tillsammans. Så mysigt.Jag får ofta höra allt möjligt om hur det måste vara att fylla år dagen före julafton. Jag håller inte alls med och det har säkert att göra med att både familj och vänner alltid tagit sig tid att fira mig trots att de förmodligen har massor att göra hemmavid. När jag var liten kläddes granen först efter kalaset, när alla gäster åkt hem. Presenterna var inslagna i presentpapper, aldrig i julpapper. Fick jag en blomma var det inte en julblomma. Man kan helt enkelt säga att jag är lyckligt lottad som är omgiven av all denna omtanke.För mig som vuxen har det också varit självklart att bjuda familj och vänner på födelsedagsmiddag. Även om det är dagen före julafton. Jag tycker också som bekant att det är roligt att prova nya recept och i år blev det något vi inte lagat tidigare - celebration rice. Celebration rice, festligt och gott!När jag lyssnade på ett poddavsnitt av Livsreglerna (som då hette Sällskapet) så berättade Cecilia Blankens att hon blivit bjuden på detta och att det var så gott. Hon sade att det bara var att googla "Ottolenghi celebration rice". Kom att tänka på det nu och hittade både recept och ett YouTube-avsnitt där rätten lagas. Det här var så gott! Och uppskattat av alla gäster. Kycklingen kokade jag på morgonen och det kan man förstås även göra dagen innan. Riset och uppläggningen ville jag göra så nära serveringen som möjligt. Det var väl kanske det enda som var lite trist, att behöva gå undan och fixa i köket. Men några av gästerna gjorde mig sällskap och jag hade måttat allt och gjort olika stationer så att det där sista ändå gick som något av en dans.I receptet står det lammfärs men det ersatte vi med kycklingfärs. Som tillbehör hade vi hummus, libabröd, grönsallad och en gurksallad. I botten av fatet är det ett basmatiris som frästs på med goda kryddor och kycklingfärs för att sedan kokas i buljongen som blev av kycklingkoket. Härliga smaker med mycket vitlök, spiskummin, kanel och kryddpeppar.Därefter kycklingköttet i bitar som värmts på med spiskummin, kanel, citron och persilja. Över alltsammans skedas en vitlöksyoghurt och sedan toppas rätten med mandlar som stekts i massa smör och lite chili. Och så massor av granatäpplekärnor. Vackert och gott! Jag gjorde också en hummus som vi serverade till och så hade vi köpt libabröd. En grönsallad och frisk gurksallad smakade toppen till. Vi skivade tre gurkor tunt. Hade i massa hackad färsk persilja, en kruka mynta och en liten fint hackad rödlök. Blandade ihop pressad citronsaft med olivolja, salt och peppar. Hällde dressingen över alltsammans och blandade om. En riktigt härlig och festlig födelsedagsmiddag blev det!Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida. Om du uppskattar mina recept och inlägg blir jag glad om du trycker på hjärtat eller stjärnorna (på inläggen med recept). Tack!