Maskrosen, ett ogräs som älskas av bina och som genom alla tider omnämnts som ett jobbigt ogräs. Maskrosen tillhör arten korgblommiga växter och utgör en perfekt landningsbana för våra pollinatörer. Vill man minska spridningen är ett tips att knipsa av knopparna när de blommat klart och innan de klassiska fröbollarna bildas. De där som väl de allra flesta blåst på och upptäckt hur lätt de sprids för vinden. Man säger lite slarvigt maskros om alla maskrosor, men faktum är att det bara i Skandinavien ska finnas ca 1 000 olika arter. Maskrosen bidrar med föda från tidig vår till sen höst. Här samlas bland annat både humlor, bin, fjärilar, skalbaggar och fåglar. Det är också en ätbar blomma för oss människor. Faktum är att hela växten går att äta, från rot till blomma. De späda bladen påminner om ruccola. Blommorna kan man göra både sirap, marmelad och vin på. Kronbladen kan du plocka loss och strössla som dekor på en sallad eller tårta. Jag fick smaka maskrosmarmelad på en frukost för många år sedan och det var så vansinnigt gott. Det går dock åt rätt många blommor och som någon sade, att om vi är för många som börjar göra marmelad så blir det inget kvar till pollinatörerna. Råkar man däremot ha gott om maskrosängar kan man väl passa på. För det är en delikatess. Häromkring har man sedan ett par år tillbaka väntat med att klippa rent längs vägarna. Tycker mig se att det är så på många platser, vilket såklart känns positivt. Har du läst om projektet Världens längsta blomsteräng hos Naturskyddsföreningen? Fint! Vi behöver alla bidra till att både pollinatörer och ängsväxter får en chans att komma tillbaka. Kanske en del kan vara att låta maskrosorna stå så länge som möjligt i din trädgård. Och när de blommat klart, då kan du knipsa av dem innan de går i frö och sprider sig. Och visst är de vackra!