Jag älskar september och årets upplaga gjorde mig inte besviken. Värmen, solen, färgerna, höstskörd och massa gott! September i nio rutor.Jag letade fram en gammal bild (den i mitten) och skrev en kärleksförklaring till hösten. Avslutade med en förhoppning om en riktigt vacker höst ända in i november. Vi är på god väg skulle jag vilja säga. Trädgården är så vacker och vi har ännu massvis med björnbär att skörda. Däremot blev jag så ledsen häromdagen när jag skulle ta in de tre vindruvsklasarna som äntligen mognat, bara för att upptäcka att någon annan hunnit före. Jag vet inte om det var rådjur eller fåglar. Mumsade på är de och jag får väl vara glad så länge de inte börjar tycka om björnbär. Känns så oerhört tråkigt att behöva stängsla in allt ätbart. För ett par veckor sedan började rådjuren gå på hallonbusken, så det blev ett sporadiskt nät runt bärhörnan. Blåbär hann jag skörda lite grann innan fåglarna upptäckte dem. Nåja. Det kunde väl vara värre. Nattjäst rågbröd med äpple. Lättbakat, saftigt och gott.Solklarast populärast!Det nattjästa rågbrödet med äpple har bakats denna månad! Det populäraste receptet i september blev det nattjästa rågbrödet med äpple och jag förstår er. Hade frusit in av detta bröd och skar upp smakbitar som bjöds på under helgens konstrunda. Många tyckte det var så gott. Kul!Jag bjöd också på den ljuvliga äppelkakan med brynt smör och de goda mandelrutorna med björnbär. Missa inte dessa recept! Om du inte har björnbär kan du köpa frysta eller använda till exempel hallon. Det tror jag också blir jättegott. Båda dessa kakor kan bakas med eller utan gluten.Jag har också inspirerat till att baka med både äpple och päron. Det är så tacksamt att baka med och det finns så mycket gott att göra. Om du skriver äpple eller päron uppe i sökrutan till höger (förstoringsglaset) så får du en massa härlig inspiration. Köttfärssås med vilt och rosépepparMiddagsinspiration.Jag har också lagat en del mat under månaden som gått. Bland annat denna ljuvliga köttfärssås med rosépeppar. Jag lagade såsen på älgfärs som jag upptäckte att vi hade kvar i frysen. Men det går precis lika bra att göra på vanlig nötfärs.Och så har jag tipsat om en god rätt, som du kan preppa och ha till flera luncher. Bara att plocka fram och värma på. Min mage blir ofta glad av en ljummen och matig sallad. Denna gång gjorde jag en sallad med sötpotatis, grönkål, feta, quinoa och äpple.Men jag snodde också ihop en sallad med fänkål, feta och nektarin.Fint i september.Annat fint i september var förstås att få uppleva utställningen Sömmar och stjälkar på Skansen. Så otroligt glad att vi var där och om du inte hade möjlighet att se den kan du kika in till mitt inlägg. En njutning för ögat. Och själen.[video mp4="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/141/2025/10/20251001-051219000-ios.MP4" data-setup='{"fluid": true, "autoplay":false}'][/video]I helgen hade jag öppen ateljé här hemma under Konst i Roslagen. Mitt fjärde år sedan jag blev antagen till konstrundan och det är alltid lika härligt att få bjuda in er till vårt uterum och trädgård. I vanlig ordning glömmer jag lite bort hur mycket det är inför helgen. Och sedan är det två långa och intensiva dagar som bara är så roliga. Och efteråt är jag helt slut. Men lycklig!I år var det 162 besökare som hittade hem till mig och jag är så tacksam för varenda en, för alla samtal och skratt. Det är dessutom många som kommer tillbaka, år efter år, och säger att det är helt självklart. Det värmer massor. Liksom att en hel del tavlor, printar, böcker och kort fick följa med er hem. Den här tiden på året är det mycket som arrangeras. Konstrundor, höstmarknad, skördefest, äppelhelg med mera. I många fall är det hantverkare, lokala producenter, konstnärer och småföretagare som ställer ut. Du ska veta att det är så otroligt stort för oss med varenda besökare som stannar till, är nyfiken och kanske till och med köper med sig något hem. Det är liksom ett inre glädjeskutt varje gång! Och på köpet får du en härlig upplevelse. Det är väl fint! Populäraste recepten i september.Månadens topplista är något omstuvad men några recept håller sig kvar. Härligt med två goda bröd i topp och en äppelkaka. Det goda glutenfria teffbrödet fortsätter att bakas. Päronmoset är nytt på listan men både pistageglass och krusbärssylt håller sig kvar. Och så märks det att hösten är här, när ni åter ser till att den goda grytan hamnar på listan.Nattjäst rågbröd med äpple. Solklar toppetta!Långjästa morotsfrallor med solroskärnor.Äppelkaka med hyvlat smör.Nattjäst rågbröd, lättbakat och gott!Pistageglass på bara tre ingredienser. Håller sig kvar!Päronmos, osötat och alldeles underbart.Mitt teffbröd, det godaste glutenfria brödet.Makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev. Krusbärssylt och marmelad med olika smaker.Snabbt bröd med bikarbonat.Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida. Om du uppskattar mina recept och inlägg blir jag glad om du trycker på hjärtat eller stjärnorna (på inläggen med recept). Tack!