Jag tänkte vi skulle prata lite om vanilj och de olika sorter som finns på bakhyllan. När använder man vad och vad är det egentligen för skillnad. En god vän frågade mig häromsistens om just detta och kände sig osäker på vad till exempel vaniljpasta är och vart man köper det. Just pastan använder jag nästan uteslutande numera så den är återkommande i mina recept. Jag tänker alltid att det jag har i mina recept ska vara sådant som ni kan hitta i er matbutik. Så låt oss reda ut detta med vanilj.Vanilj är en orkidé.Till att börja med så är vanilj en orkidé. Av alla arter i orkidéfamiljen är det bara tre som ger vanilj. Bourbonvanilj, Tahitisk vanilj och s k parfymvanilj. När man läser om odling av vaniljplantor och hur krävande det är, så finns det en förståelse för att det är en kostsam ingrediens.Vanillin är det aromatiska ämne som finns i vaniljorkidéns böna. Fröerna i en vaniljstång eller böna är naturlig vanilj. Med anledning av både tillgång och pris förekommer även ett syntetiskt ämne. Används till både livsmedel, kosmetika och läkemedel och anses helt ofarligt. Kan utvinnas från t ex rötad granved och råolja. Till bakning säljs det under namnet vanillinsocker och är betydligt billigare. Om du tittar på innehållsförteckningen på t ex glass förekommer ofta det syntetiska vanillinet. En del produkter innehåller både naturlig vanilj och syntetisk arom.Det luriga är att vaniljarom både kan vara syntetisk (etylvanillin) eller äkta (vaniljessens). Naturlig arom ska komma från naturlig källa men måste inte komma från äkta vanilj. Naturlig vaniljarom måste däremot till 95% komma från äkta vanilj. Så lusläs om det är viktigt för dig att använda äkta vanilj. Det är klart att det skulle vara härligt att alltid använda en smörig vaniljstång i bakningen, men det har som sagt blivit väldigt dyrt de senaste åren. Det finns dock bra alternativ som man kan använda och variera sig med i bakningen. Jag reder ut de olika sorterna här nedan, men mitt tips är att alltid läsa om innehållet på förpackningen.Vaniljpasta.Pastan är det som jag använder mest. Finns i välsorterade matbutiker eller på nätet i form av både burk och tub. Det är ren vanilj som smakar bra, har en sirapsliknande konsistens och ger fina svarta prickar. Innehåller ofta socker och andra tillsatser. Enkel att blanda ut jämnt i en smet. En tesked motsvarar en vaniljstång eller två teskedar vaniljsocker. Det finns även ekologisk vaniljpasta.Vaniljpulver.Pulvret är helt enkelt mixad vaniljstång utan socker eller andra tillsatser. Det smakar mer än vaniljsocker. Färgar tyvärr ljusa desserter och bakverk (t ex pannacotta) på ett trist sätt. Fungerar dock fint i t ex sockerkaka och muffins. En tesked motsvarar två teskedar vaniljsocker. Det finns ekologiskt vaniljpulver.Vaniljsocker.Baseras på finmalt socker och fungerar till det mesta. Smakar inte riktigt lika mycket men är ett bra och prisvärt alternativ. Se till att välja ett vaniljsocker med vaniljarom eller med mald vaniljstång, vilket man kan se på de svarta prickarna. Det finns dock äkta vaniljsocker utan de karakteristiska prickarna. Då har man låtit vaniljstängerna stå och dra i socker. Det finns ekologiskt vaniljsocker.Vanillinsocker.Vanillinsocker innehåller ett syntetiskt vaniljliknande arom. Det kan vara vanillin från naturlig råvara eller etylvanillin som framställs från råolja. På en del ekologiska vaniljsocker har jag sett att det uttryckligen står att det inte innehåller etylvanillin. Den här produkten undviker jag.Vaniljextrakt.Säljs på flaska och är en flytande vaniljessens. I amerikanska recept förekommer det ofta. Jag har provat men föredrar pastan. Kan också färga ljusa bakverk. För att extrahera vaniljsmaken tillverkas de flesta sorterna med alkohol som bas. Här ska tydligen 100% av vaniljen vara äkta vanilj. En till två teskedar motsvarar en vaniljstång. Det finns ekologiskt vaniljextrakt.Vaniljstång och eget vaniljsocker.Ja, detta är förstås den äkta varan. Slå till om det är bra pris eller när du ska göra något där vaniljen spelar huvudrollen. Ta för allt i världen sedan tillvara stången efter användning och gör ditt eget vaniljsocker. Om du haft den i vätska är det bara att skölja av och torka. Det finns mycket smak kvar.Du kan göra på tre sätt:1) Häll 2 dl strösocker i en mixer. Skär 1 st vaniljstång i bitar. Mixa allt på högsta hastighet i några minuter tills allt finfördelats. Häll på burk med lock och förvara torrt.2) Mixa en vaniljstång med en halv deciliter florsocker tills allt är finfördelat. Häll på burk med lock och förvara torrt.3) Lägg vaniljstången i en burk med strösocker (2 dl per vaniljstång). På med lock och låt stå tills det gett smak. Använd det som smaksatt strösocker i bakverk där du vill ha vaniljsmak. Eller mixa som ovan till ett pulver. Ännu mera blomster och bakverk.Häng med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Skriv upp dig på min mailinglista så får du mitt inspirationsbrev med jämna mellanrum i inkorgen. Längst ned på sidan här fyller du i formuläret.