Här kommer mina tankar om ugn, värme och gräddningstid. Eftersom alla ugnar är olika så ska både värme och tidsangivelse ses som en riktlinje. Ugn, värme och gräddningstid.All ugnsvärme i mina recept är angiven med vanlig över- och undervärme. Skulle jag förorda varmluft så skriver jag det. Om du själv väljer att baka med varmluft sänker du generellt graderna med 20–25°. Det är inte säkert att din ugn håller den temperatur som vredet visar. Det kan du testa med en ugnstermometer. Ta för vana att alltid titta till det du har i ugnen, särskilt om du bakar något för första gången. När är brödet klart? Jag knackar alltid undertill på brödet, och låter det ihåligt brukar brödet vara klart. Termometer kan såklart användas.Generellt är ljust bröd färdigt kring 96° och mörkt bröd kring 98°. Låt alltid brödet svalna innan du skär i det. Observera att ovan grader INTE gäller glutenfritt bröd. Här får du utgå från receptet och anpassa till din ugn. Viktigt också att brödet vilar minst 6 timmar innan du skär i det då bakprocessen fortsätter under den tiden. Skär du i brödet för tidigt kommer det att vara kladdigt och ofärdigt. Läs också Bästa tipsen för glutenfri bakning.För att bilda ånga och få fin yta på brödet, ställ en form eller plåt längst ner och låt den värmas upp med ugnen. Jag placerar ett galler undertill för att skydda ugnsbotten. Häll lite vatten eller lägg ett par isbitar på den heta plåten när du ställer in brödet. Stäng luckan snabbt. Ta gärna en sliten plåt, då den förmodligen kommer att både slå sig och få en del fläckar. Så ta något du inte är rädd om, helt enkelt.Bröd, särskilt glutenfritt, behöver ställas in i en riktigt varm ugn. När ugnsluckan öppnas sjunker värmen per automatik. Det är därför jag villatt ni värmer ugnen till en högre grad, och sedan sänker värmen när brödet ställts in.Tänk på att det du gräddat fortsätter att gräddas om det står kvar på en varm plåt. Småkakor låter man ofta kallna helt på plåt men bröd är bra att lyfta över till ett galler att svalna.Ännu mera blomster och bakverk.Det betyder så mycket att du tittar in här och följer min värld av blomster och bakverk. Häng gärna med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Är du en av dem som jag skriver till varje vecka i mitt fredagsbrev? Om inte får du gärna bli min brevkompis genom att fylla i dina uppgifter längst ned på denna sida. Om du uppskattar mina recept och inlägg blir jag glad om du trycker på hjärtat eller stjärnorna (på inläggen med recept). Tack!