Jag har provat att både snitta, dekorera och måla bröd för första gången. Att jag älskar att snitta bröd, det vet du vid det här laget. Så här dagarna före Alla hjärtans dag tänkte jag att det skulle vara roligt att prova något nytt. Här nedan beskriver jag hur jag gick tillväga och vad jag lärde mig på vägen, så hoppas jag kunna inspirera dig till att prova detta framöver. Bröden på bilderna är ett lantbröd och receptet till det hittar du här. Längst ned finns också ett klipp som visar hur det såg ut när jag målade brödet. Att snitta bröd.Först ett par ord om varför man snittar bröd - förutom att det blir vackert. När ett bröd gräddas ökar det i volym och blir luftigt. Om man snittar brödet får man det att spricka lite mer kontrollerat. Jag tycker att det är roligt att snitta bröden i olika mönster. En brödsnittkniv är både enklare att hantera och få till rätt vinkel med. Men man kan också använda ett rakblad, en liten vass kniv eller klippa med en sax. Om man inte vill snitta kan man bara lägga brödet med skarven uppåt på plåten så spricker brödet något mer okontrollerat men naturligt. Jag snittar bröden efter andra jäsningen och precis innan de ska in i ugnen. Det är viktigt att inte snitta för djupt, så att man liksom punkterar degen. Samtidigt är det olika på olika degar hur mycket de tål. Här får man prova sig fram. Det är också viktigt att vara rätt så snabb då degen är färdigjäst och redo att gå in i ugnen så du har inte all tid i världen. Tänk gärna igenom ett mönster innan du börjar. Om du vill inspireras till att snitta bröd kan du kolla in min hashtagg #anneliesnittarbröd på Instagram. Den brödsnittkniv jag använder finns att köpa i min e-handel här.Dekorera med form och pinne.Till att börja med pudrar jag alltid bröden med mjöl. Just i detta fall använde jag rismjöl, som inte bränns lika lätt, eftersom jag ville att mönstren skulle bli tydliga. Jag använder en vanlig liten tesil när jag pudrar över mjölet. Det här lantbrödet behövde sprayas med vatten först för att mjölet skulle fästa. Därefter drar jag gärna ett par tag med bakborsten för att få till den där vackra strukturen på bröden.Till det ena brödet tog jag hjälp av en hjärtformad pepparkaksform. Jag tryckte till formen i brödet, förstärkte konturen med brödsnittkniven och tryckte sedan in formen på nytt. Med hjälp av en vanlig ätpinne dekorerade jag med ett hålmönster runtom. Till sist drog jag ett snitt i mitten av brödet. Som du ser på bilden här ovan hade jag kunnat göra snittet tvärs över något djupare. Det gjorde jag på brödet som du ser högst upp. Måla brödet.Jag noterade för några månader sedan att målade bröd började dyka upp i mitt flöde på Instagram. Tyckte nog mest att det såg lite konstlat ut, men så här till Alla hjärtans dag ville jag prova och tänkte mig ett något mer sobert mönster. Har läst att man kan göra en slags färg av rismjöl, vatten och hushållsfärg, så jag valde att använda det jag hade hemma. Lade ett par skedar rismjöl i en liten skål. Tillsatte lite vatten i taget och vispade tills det blev en tjock smet. Hällde i röd hushållsfärg (flytande), lite i taget, tills det blev lagom mycket färg. Om smeten känns trög, tillsätt bara lite mera vatten. Om den känns för lös, ha i bara lite mera mjöl. Färgen kan du blanda ihop medan bröden jäser. Det första målade brödet (andra bilden uppifrån) markerade jag med små hjärtformade formar. Penslade på med färg, som jag då upptäckte var lite väl lös. Även om färgen rann iväg lite höll sig färgen fin efter gräddning. Till det andra målade brödet (övre bilden) ritade jag hjärtan på ett bakplåtspapper med hjälp av pepparkaksform och klippte ut. Sprayade lätt på brödet, placerade ut alla hjärtan och pudrade sedan över ett lager rismjöl. Med hjälp av en pincett tog jag sedan bort alla hjärtan och målade de tomma partierna med färg. Även här gjorde jag lite hålmönster och drog ett något djupare snitt i mitten.Denna gång gjorde jag färgen något tjockare och det kan vara orsaken till att färgen sprack något, som du ser på bilden högst upp. Men jag tror kanske mera att det beror på att jag slängde in lite vatten på en het plåt när jag satte in brödet att gräddas. Det gör jag för att skapa ånga och den extra fukten kan ha gjort att mönstret krackelerade. Jag vet inte helt säkert, men det är en teori.Ja, vad säger du, blev det inte fint ändå! Hoppas att du vill prova och bara att fråga om det är något du undrar över.Här kan du ser hur det såg ut när jag blandade till färgen, dekorerade och snittade brödet.Ännu mera blomster och bakverk.Häng med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Skriv upp dig på min mailinglista så får du mitt inspirationsbrev med jämna mellanrum i inkorgen. Längst ned på sidan här fyller du i formuläret.