Kladdkaka är väl något av det enklaste att röra ihop kanske du tänker. Men det finns några saker att ha koll på för att få kladdkakan riktigt bra. Kladdkaka med kaffe och choklad. Familjens favorit sedan många år tillbaka.Så här lyckas du med din kladdkaka.Här är några punkter som är bra att tänka på när du bakar kladdkaka.Börja i tid.En kladdkaka får i mitt tycke gärna sätta sig innan det är dags för servering. Om det finns tid bakar jag den gärna dagen innan. Annars i så god tid som möjligt och så snart kladdkakan svalnat ställer jag den i kylen. Hallonkladdkaka på fyra olika sätt. Vispa inte smeten.Smeten ska röras ihop och mjölet ska bara vändas ner med en slickepott. Om smeten vispas får vi in luft vilket ger en luftigare kaka. Jag brukar oftast smälta smöret i en stor kastrull och sedan blanda i resten direkt i kastrullen. När jag blandar i sockret och äggen har jag gärna min stora ballongvisp, men bara för att röra om med stora tag. Inte för att vispa in luft.Det är också därför vi inte använder bakpulver i en kladdkaka. Kakor som ska bli luftiga och höga kräver något slags jäsningsmedel. Men en kladdkaka ska bli kladdig, kompakt och låg.Ha koll efter en kvart.Alla ugnar är olika och det är omöjligt att sätta en exakt tid när ett bakverk är klart för alla. Du behöver lära känna din ugn och ha koll. När jag bakar kladdkaka har jag som regel att alltid kolla första gången efter en kvart, sedan håller jag mig vid ugnen och ökar på några minuter så länge som det ser ut att behövas.Jag brukar skriva att smeten ska ha stannat ute i kanterna och fortfarande vara lite lös i mitten. Den ska dock inte vara rinnig i mitten utan se till att ytan är bakad. Jag gräddar oftast mina kladdkakor i 175 grader i mitten av ugnen. Semmelkladdkaka, den här är helt ljuvlig!Smaker och varianter.Det är alltid gott med en klassisk kladdkaka med smak av choklad. Den kan göras på bara kakao eller på kakao och choklad. Men en kladdkaka kan också vara ljus och antingen bakas med vit choklad eller helt utan choklad.Det går att blanda ner färska eller frysta bär och klyftad frukt. Det går att bryna smöret och använda antingen bara strösocker eller byta ut en del mot farinsocker eller muscovadosocker. Glöm heller inte saltet som blir så gott till choklad. I ljusa kladdkakor har jag gärna lite rivet citronskal, det blir gott.Med och utan gluten.En kladdkaka är enkel att baka utan gluten. Du kan ersätta vetemjölet med bland annat mandelmjöl, (fullkorns)rismjöl eller havremjöl. Jag har flera recept där det står hur du gör för att få kakan glutenfri. Du kan också trycka på etiketten Medochutangluten här nedanför för att komma till den receptsamlingen.Servering.En kladdkaka kan ätas som den är eller serveras med löst vispad grädde eller glass. Den kan också dekoreras med vispad pannacotta eller så kan den utgöra botten i en tårta eller cheesecake. Kladdkakan passar verkligen till alla tillfällen och när den blir perfekt så är den verkligen helt perfekt!Till alla recept.Här hittar du till alla mina kladdkakor. Rabarberkladdkaka med vispad fläderpannacotta.