Ätbara klappar är något av det finaste jag vet. Både att ge bort och att få. Det ligger både tid och kärlek bakom varenda liten påse, burk eller form. Det bästa av allt är väl att det inte är en onödig pryl som hamnar i en hylla utan istället något gott som hamnar i magen. Här kommer mina bästa tips på ätbara klappar. Mina bästa tips på ätbara klappar. Ge bort en dekorerad chokladkaka.En söt överraskning till någon du tycker om. Dekorera fritt eller med ett motiv som du vet gillas eller med smaker som du vet uppskattas. Som ett sött och ätbart julkort eller ett fint placeringskort. Gör dina egna chokladkakor. Förgyll någons frukost.Saffransgranola är så gott och förgyller verkligen frukostarna i december. Gör en stor sats och fyll en påse eller burk med den härliga granolan. Dra ett fint snöre runtom och skriv en hälsning på en fin etikett. Julens godaste marmelad.Fikonmarmelad med citrus och kanel vill jag inte vara utan till jul. En riktigt trevlig gå-bort-present som håller länge. Smakar alldeles extra gott till ostbrickan. Pepparkakskrydda.Blanda till din egen pepparkakskrydda och ge bort i present. Kanske tillsammans med något hembakat med pepparkakskrydda. Eller en handskriven lista med tips på hur man kan använda kryddblandningen. I bakverk, i kaffet, på gröten med mera. De goda mandelkakorna, 7 olika smaker.Jag har flertalet gånger gett bort en påse med de goda mandelkakorna och det är alltid lika uppskattat. Så här års bakar jag gärna de med apelsin och saffran. Här hittar du länkar till alla sju smakerna. Sesamknäcke med havssalt och fänkålsfrön.Ge bort hembakat fröknäcke på sesamfrön. Tycker nog att detta är ännu lite godare än det vanliga fröknäcket. Periodvis kan jag bli helt beroende av det. Dessutom helt utan gluten, ägg och mjölkprotein. Pepparkaksskorpor, saffransskorpor eller en av varje.Pepparkaksskorporna med choklad är så goda. Bakas med pepparkakskrydda, mörk choklad och mandel. Jag har alltid bakat mina saffransskorpor med vit choklad och tranbär men nu blir det gärna av båda sorter. Perfekta att ge bort! Snabbt vörtbröd utan jäst.Bakar du det snabba vörtbrödet utan jäst så blir det två limpor. Ät upp den ena själv och ge bort den andra. Här finns receptet. Och här finns ett recept på glutenfritt vörtbröd utan jäst. Mandelpraliner med kokos och choklad.En något mer lyxig present är att ge bort vackra och goda mandelpraliner. Gärna i en fin liten ask. Sådär, nu hoppas jag att du fått inspiration till att önska någon en riktigt GOD jul. Man kan förstås ge till sig själv också.Ännu mera blomster och bakverk.Häng med i mitt dagliga skapande på både Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Skriv upp dig på min mailinglista så får du mitt fredagsbrev i din inkorg. Fyll i dina uppgifter här.